Italia varoittaa: ”Eurooppa kuolee jos Brennerin raja suljetaan”

Pelkona kaaos Brennerin solassa 2:10

Itävalta aloittaa kesäkuun alussa tiukennetut rajatarkastut Brennerin solassa Italian vastaisella rajalla. Wienin hallitus ja tirolilaiset pelkäävät, että viime syksyn pakolaiskaaos toistuu Alpeilla.

Länsi-Balkanin pakolaisreitin sulkeutuminen on siirtänyt paineen takaisin Italiaan. Käytännössä se tarkoittaa, että Välimeren yli pohjoiseen pyrkivät päätyvät ennemmin tai myöhemmin Brennerin solaan Italian ja Itävallan rajalle.

Laittomasti maahan pyrkivien määrä on Itävallan poliisin mukaan viisinkertaistunut viime vuodesta. Tammi-toukokuussa Brennerin solassa on otettu kiinni 5 700 laittomasti Itävallan Tiroliin pyrkivää ulkomaalaista. Viime vuonna Tirolin osavaltioon tuli noin 7 000 ja koko Itävaltaan noin 100 000 ulkomaalaista.

Hälyyttävistä luvuista huolimatta tilanne Brennerin rajakylässä on vielä rauhallinen.

– Kaikki muistavat täällä kuvat Slovenian vastaiselta rajalta. Tänne vain muutaman sadan metrin levyiseen laaksoon ei haluta samaa kaaosta. Siksi rajavalvontaa tiukennetaan, keskustaoikeistolaisen ÖVP:n Tirolin maapäiväedustaja Florian Riedl korostaa.

Rooman hallitus on Itävallan ratkaisusta käärmeissään. Yli 10 miljoonaa ajoneuvoa ylittää Brennerin vuosittain. Rekkoja näistä on kaksi miljoonaa.

Brennerillä on Etelä-Euroopassa myös symbolinen merkitys. Etelä-Tirolin liittäminen Italiaan ensimmäisen maailmansodan jälkeen on aina hiertänyt Wienin ja Rooman välejä. Etelä-Tirolin separatistit haluaisivat joko oman vapaavaltion tai takaisin osaksi Itävaltaa.

Kun Itävalta liittyi Euroopan unioniin ja kun Schengenin-sopimus astui voimaan, vanhat kaunat haudattiin ja raja-alue saatiin kukoistamaan.

Eurooppa ei enää toimi

Rajavalvonnan tiukentamista pidetään nyt uhkana alueen hyvälle rajat ylittävälle yhteistyölle. Italian pääministeri Matteo Renzi on jo julistanut, että ”Eurooppa kuolee, jos Brenner suljetaan”.

– Jos rajahallintoa tiukennetaan, on se tietysti selvä merkki siitä, että Eurooppa ei enää toimi yhdessä tärkeässä kysymyksessä, Italian Etelä-Tirolin maapäivillä vihreitä edustava Hans Heiss myöntää.

Hänen itävaltalainen kollegansa muistuttaa, että rajaa ei varsinaisesti olla sulkemassa.

– Kesäkuun ensimmäisestä päivästä lähtien moottoritien raja-asemalla liikennettä hidastetaan, jotta autoja voidaan tarkastaa paremmin. Se ei todellakaan tarkoita, että raja pannaan kiinni, Wienin hallituksessa istuvaa ÖVP:tä edustava Florian Riedl tähdentää.

Tarkastuksiin tarvittavien kavennusten rakentaminen on jo aloitettu. Brennerin kylän vanhan raja-aseman ympäristöön nousee 370 metriä pitkä ja neljä metriä korkea aita, jonka avulla mahdolliset pakolaisvirrat pyritään pitämään hallinnassa.

Uusien tiukkojen rajatarkastusten taloudelliset vaikutukset arvioidaan molemmilla puolilla rajaa huomattaviksi, kun rekkaliikenne hidastuu ja turisteja liikkuu ruuhkien vuoksi vähemmän. Sekä Itävallan Pohjois-Tirolin että Italiaan kuuluvan Etelä-Tirolin talouselämän etujärjestöt puhuvat satojen miljoonien tai jopa miljardien tappioista.

Poliittinen paine kova

Wienin hallituksen tiukan pakolaislinjan taustalla on kova poliittinen paine. Kansallismielinen oikeisto (FPÖ) vahvistaa kannatustaan. On hyvin mahdollista, että FPÖ:n ehdokas Norbert Hofer nousee kahden viikon päästä Itävallan liittopresidentiksi.  Perinteisesti presidentti on Itävallassa edustanut joko maltillista keskustaoikeistoa tai vasemmistoa. Tirolin ÖVP:n edustaja myöntää paineet.

– Me emme voi enää työntää ratkaisuja eurooppalaiselle tasolle. Jos me nyt vain katsomme sivusta, kun pakolaistilanne kärjistyy, me myös jäämme sivustakatsojiksi, Florian Riedl puhkuu.

 EU:n komissio päätti kuluneella viikolla, että tietyt Schengen-alueeseen kuuluvat EU-maat saavat jatkaa tiukennettuja rajatarkastuksia. Brennerin raja-asemaa pidetään kuitenkin erityistapauksena ja siksi Itävallan pitää anoa erikseen lupa suunniteltuihin tarkastuksiin.

Lue myös:

    Uusimmat