Italia saa EU:n kautta miljardeja – käyttää huiman pinon rahaa kritisoituun kokeiluunsa, joka mahdollistaa eläkkeelle pääsyn aikaisemmin

Miten eläkeläinen tulee toimeen? 7:38
Video: Miten eläkeläinen tulee toimeen

Italian kritisoidun eläkekokeilun hintalappu on miljardeja euroja.

Arvioiden mukaan 81 miljardia euroa suoraa tukea ja 127 miljardia lainaa EU:n elvytysrahastosta saavan Italian eläkejärjestelmä on herättänyt ihmetystä ja keskustelua sosiaalisessa mediassa.

Keskustelussa on noussut esiin muun muassa uutisointi Italian niin sanotusta Quota 100 -järjestelmästä, joka mahdollistaa joissain tapauksissa tavallista varhaisemman eläkkeelle jäämisen 62-vuotiaana.

Eläketurvakeskus otti Twitterissä osaa keskusteluun.

Eläketurvakeskuksen erityisasiantuntija Antti Mielonen kertoo Talouselämälle, että Italian normaali eläkeikä on korkea.

– Se on siellä 67 vuotta ja nousee eliniänodotteen mukaan, kuten Suomessakin”, Mielonen sanoi.

Italiassa on kuitenkin poikkeuksia yleiseen eläkeikään, kuten sosiaalisessa mediassa keskusteluun noussut Quota 100 -järjestelmä.

– Se on viime vuonna tullut kokeilu, jossa lasketaan henkilön ikä ja työura. Jos ne ylittävät yhteensä luvun 100, saa eläkkeen maksuun. 62-vuotias voi päästä eläkkeelle 38 vuoden työuralla. Käsittääkseni tässä systeemissä ei kuitenkaan eläkettä voi saada alle 62-vuotiaana, Mielonen kertoo.

Mielosen mukaan vuonna 2019 alkaneen Quota 100:n on tarkoitus olla käytössä vuoden 2021 loppuun ja siitä tehdyt kustannusarviot ovat 20–30 miljardia euroa.

Uutistoimisto Reuters kertoi viime tammikuussa, että Italian kolmevuotisen Quota 100 -hankkeen budjetti on noin 20 miljardia euroa.

– Quota 100 on herättänyt sekä Euroopan komissiossa että OECD:ssä kritiikkiä, kun Italia sitä kautta lisää varhaiseläkeväyliä ja eläkejärjestelmän menoja. Italiassa efektiivinen eläkeikähän on myös OECD:n keskiarvoa matalampi ja menot taas OECD:n toiseksi korkeimmat, Mielonen kertoi.

Mielosen mukaan Italiassa on käytössä myös pitkään vakuutusaikaan perustuva eläke.

– Sen saa iästä riippumatta, jos on todella pitkä työura takana, miehillä noin 43 vuotta ja naisilla noin 42 vuotta. Jos on tehnyt pitkään töitä, eläkkeen saa aikaisin.

Suomessa vanhuuseläkeikä perustuu syntymävuoteen. Vuonna 1954 ja sitä ennen syntyneet voivat jäädä vanhuuseläkkeelle aikaisintaan täytettyään 63 vuotta. Myöhemmin syntyneillä vanhuuseläkeikä nousee.

EU:n koronarahasto on kooltaan 750 miljardia euroa, joista 390 miljardia jaetaan jäsenvaltioille avustuksina, 360 miljardia lainoina. Suomen lainat sisältävä kokonaisvastuu paketista on noin 13 miljardia euroa. Suomi maksaa rahastoon 6,6 miljardia euroa ja saa siitä itse 3,2 miljardia.

Lue myös:

    Uusimmat