Mainos

Itälä: Virolaisvangit vauhdilla takaisin

Sisäministeri Ville Itälä nopeuttaisi virolaisvankien palauttamista. Itälän mukaan vankilat toimivat rikollisten jengiytymispaikkoina.

Sisäministeri Ville Itälä (kok.) korostaa, että Suomessa olevien virolaisten vankien palauttamista kotimaahan pitäisi voida nopeuttaa.

Itälän mukaan Suomen rikollisjengit syntyvät vankiloissa, kun Suomen, Viron ja Venäjän rikolliset löytävät toisensa. -Suomessa on tällä erää 33 ammattimaista rikollisjengiä. Pääosa niistä on syntynyt maamme vankiloissa kolmikantapohjalta. Siellä suomalaiset, virolaiset ja venäläiset rikolliset liittyvät yhteen, Itälä painotti tänään Helsingissä.

Suomen vankiloissa on tällä hetkellä yli sata virolaista.

Huumeet Suomeen Virosta

Asia on merkittävä myös siksi, että peräti 90 prosenttia Suomeen saapuvista huumeista salakuljetetaan tänne Viron kautta Venäjältä. -Viime vuonna kirjattiin Suomessa 14 000 huumetapausta. Määrä on kasvanut voimakkaasti, sisäministeri muistutti.

Itälän mukaan myös Suomen ja Viron rajaviranomaisten käytännön yhteistyötä pitää tehostaa rikostorjunnassa "mahdollisimman nopeasti".

Itälä on selvittänyt rikollisuutta yhdessä virolaisen virkaveljensä kanssa, kun Viron sisäministeri Ain Seppik vierailee tällä viikolla Suomessa. Seppik kertoi olevansa hyvin tyytyväinen vierailun tuloksiin. -Pitää muistaa, että huumerikollisuuden ja -kaupan luonne on muuttunut entistä kansainvälisemmäksi. Tämä edellyttää viranomaisten yhteistyötä maiden välillä, Seppik sanoi.

Seppikin mukaan Viron todennäköinen liittyminen EU-jäseneksi ei sinänsä edistä rikollisuuden leviämistä tai salakuljetusta. -Olemme varautuneet EU-jäsenyyteen muun muassa uusimalla Viron passit ja henkilökortit. Ratkaisevaa rikollisuuden estämisessä on se, että EU:n ulkoraja pitää.

Viron EU-jäsenyys tuo Suomeen virolaistulvan?

Seppik myös uskoo, että Viron EU-jäsenyys ei nostaisi oleellisesti Suomen työhön tulevien virolaisten määrää. -Jo nyt Suomessa on työssä runsaasti virolaisia. Mahdollisesti määrä voisi EU-jäsenyyden myötä jonkin verran nousta, ministeri arveli.

SAK:n hiljattain julkaisemasta Itälaajentumisraportista ilmenee, että gallupin mukaan peräti noin 40 000 virolaista on käynyt jossain vaiheessa työssä Suomessa. Puolet tästä joukosta on työskennellyt Suomessa luvatta eli pimeästi.

Raportin mukaan noin puolet virolaisista olisi kiinnostunut tekemään työtä ulkomailla, jos työvoiman vapaa liikkuvuus toteutuu EU-jäsenyyden myötä. Ensisijaisesti Suomen heistä valitsisi noin joka kymmenes.

Suomessa on pohdittu, miten pienempiin palkkoihin tottuneen virolaisen työvoiman tulo Suomeen vaikuttaisi muun muassa palkkatasoon ja työllisyyteen.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 11.10.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.