Mainos

Itälä: SDP antoi periksi helpolla

Hallitusneuvottelujen myötä oppositioon putoavan kokoomuksen puheenjohtaja Ville Itälä oli yllättynyt, että sosiaalidemokraattit nöyrtyivät niin nopeasti keskustan hallitustunnusteluille. Kokoomuksen ryhmäjohtaja Ben Zyskowicz puolestaan ei usko punamultahallituksen kykenevän tukemaan talouskasvua riittävästi työllisyyden parantamiseksi

Hallitusneuvotteluista pudotetun kokoomuksen oppositiotaival alkoi jo puheiden tasolla jo perjantaina, kun hallitustunnustelija Anneli Jäätteenmäki ja väistyvä pääministeri Paavo Lipponen kävelivät yhdessä kertomaan hallitusratkaisusta. "Häämarssi vain puuttuu", käytävällä seinäruusun roolissa Jäätteenmäen ja Lipposen solmiman punamultaliiton ensi askeleita seurannut kokoomusjohtaja Ville Itälä murjaisi.

Itälä katsoi puolueensa aseman hallituskuvioissa olleen melko selvä jo vaalituloksesta alkaen. Hän sanoi kuitenkin yllättyneensä siitä, että sosiaalidemokraatit nöyrtyivät niin nopeasti hallitustunnustelija Anneli Jäätteenmäen ja keskustan edessä sekä pääministeri- että asiakysymyksissä. -Vielä viikonloppuna vaadittiin keskustalta listaa siitä, mistä asioista he luopuvat, jotta päästään hallitusneuvotteluihin. Tämmöistä listaa ei ole kukaan nähnyt, ja nyt sitten kuitenkin hallitus on jo pitkälle tehty, hän ihmetteli.

Itälän mukaan kokoomuksesta tulee aktiivinen oppositiopuolue, joka löytää yhteistyökumppaninsa oppositiossa asioiden mukaan. Hän piti selvänä, että ainakaan vasemmistoliiton kanssa ei voi syntyä mitään pitkäjänteistä yhteistyötä. Itälä lupasi oppositiotaipaleelle lähdön myötä saman tien täyskäännöksen omaan profiiliinsa poliitikkona. -Silloin kun puolustetaan hallitusta, se on aivan eri asia kuin pitää hallitusta lujilla, hän huomautti.

Punamulta pettää odotukset

Kokoomuksen ryhmäjohtaja Ben Zyskowicz aloitti oppositiopolitikoinnin lukemalla punamullalle tylyn tuomion. Zyskowicz ei usko punamultahallituksen kykenevän tukemaan talouskasvua riittävästi työllisyyden parantamiseksi. Siten ei synny myöskään edellytyksiä kansalaisten keskeisten peruspalvelujen kohentamiseen. -Tulemme osoittamaan, että hallituksen politiikka ei toimi kansalaisten odottamalla tavalla eikä tuota niitä tuloksia, joita ennen kaikkea keskustan vaalilupaukset antoivat ymmärtää.

Zyskowicz muistutti, että vaalien alla keskusta piti vahvasti esillä myös porvarihallitusvaihtoehtoa ja moitti kokoomusta siitä, että kokoomus ei pitänyt sitä riittävästi esillä. -Nyt vaalien jälkeen on mielestäni nähty keskustan puheet tältäkin osin täysin ontoiksi. Porvarillista hallitusvaihtoehtoa keskusta ei vaalituloksen selvittyä pohtinut hetkeäkään.

Zyskowicz arveli tämän olevan pettymys ennen kaikkea niille yrittäjille ja monille maakuntien äänestäjille, jotka äänestivät vaaleissa keskustaa nimenomaan saadakseen vahvemmin porvarillisen vaihtoehdon sosiaalidemokraattien johtamalle politiikalle. Hänen mukaansa on aivan selvää, että keskusta on tehnyt tietoisen poliittisen valinnan suuntautumalla yhteistyöhön sosiaalidemokraattien kanssa ja hylkäämällä porvarillisen vaihtoehdon.

Hallitus pihtiotteeseen
Zyskowicz uskoi, että hallitus joutuu uudessa tilanteessa eräänlaiseen pihtiotteeseen, jossa "kokoomus yhtäältä ja vasemmistoliitto toisaalta laittaa hallituksen ahtaalle". Zyskowiczin mukaan uudella laajalla oppositiolla ei ole entiseen nähden kuitenkaan niin suurta eroa kuin ensikuulemalta voisi ajatella. Hänen mielestään nykytilanteessakin hallitusta on ahdistettu kahdelta suunnalta. -Te olette jokainen nähnyt, että keskusta on kyennyt, vaikka se on yksi ja sama puolue, ahdistelemaan hallitusta sekä oikealta että vasemmalta.

Zyskowiczin mukaan yrittäjille on menty kertomaan, että hallituksen politiikka ei ole riittävän yrittäjäystävällistä, "sellaista porvarillista". -Samaan aikaan vasemmalta on menty ohi ampumalla hallitusta tuloerojen kasvusta ja lupaamalla tulonsiirtoetuisuuksiin, kuten työttömyysturvaan, suurempia korotuksia kuin mitä hallitus on voinut toteuttaa, Zyskowicz huomautti.


(MTV3 - STT)

(Seitsemän uutiset 04.04.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.