Mainos

Itä-Timorin levottomuudet jatkuvat - kuvernööri pakeni Portugaliin

Itä-Timorin entinen kuvernööri Mario Carascalao, joka oli Indonesian presidentin Yussuf Habibie neuvonantaja, on paennut Portugalin hallinnoimaan Macauhun, sanoi Portugalin uutistoimisto Lusa. Carascalao on ilmoittanut, ettei palaa Indonesiaan, ellei kesäksi kaavailtuja vaaleja autonomiasta järjestetä demokraattisesti.

Indonesian ja Portugalin ulkoministerit sopivat eilen YK:n hallinnoimien vaalien järjestämisestä heinä- tai elokuussa. Carascalao sanoi, että hän oli saanut useita tappouhkauksia, ja kertoi olevansa armeijan mustalla listalla arvosteltuaan Indonesian laatimaa suunnitelmaa Itä-Timorin autonomiaksi. Carascalao kannattaa Itä-Timorin itsenäisyyttä.

Väkivaltaisuudet puhkesivat tammikuussa, kun Indonesian hallitus lupasi järjestää kansanäänestyksen Itä-Timorin itsenäistymisestä. Osapuolet solmivat keskiviikkona rauhansopimuksen väkivaltaisuuksien lopettamiseksi, mutta Itä-Timorin kylissä ihmiset vetivät tänään merestä kuolleiden ruumiita Indonesian valtaa Itä-Timorissa kannattavien miliisien iskujen jälkeen. Ihmisoikeustyöntekijöiden mukaan hyökkäyksissä kuoli yli kahdeksan ihmistä, mahdollisesti kymmeniä. Viikon kestäneiden väkivaltaisuuksien jälkeen jopa sadan ihmisen pelätään menettäneen henkensä. Satojen Suain alueelta paenneiden ihmisten olinpaikasta ei ole tietoa.

Indonesian viranomaisten mukaan kuolonuhreja ei ole. Ilmapiiriä kuvataan hyvin painostavaksi ja joidenkin Itä-Timorin itsenäisyyttä kannattavien on raportoitu menneen "maan alle". Indonesia valloitti Itä-Timorin väkivalloin vuonna 1975. Sitä ennen Itä-Timor oli Portugalin siirtomaa.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.