Itä-Savon sotepalveluiden kohtalo on auki – "Täältä häviää keskussairaala ja se on katastrofi tälle alueelle"

Itä-Savon sote-palveluiden kohtalo on auki 2:02
Itä-Savon sote-palveluiden kohtalo on auki.

Itä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen tulevaisuus jakaa hallituksessa näkemyksiä. Savonlinnassa haluttaisiin osaksi Pohjois-Savon sairaanhoitopiiriä, mitä hallituspuolueista keskusta vastustaa jyrkästi.

40 000 savolaisen sosiaali- ja terveyshuolto hidastaa hallituksen suuren sote-uudistuksen valmistelua. Etelä-Savon neljä itäistä kuntaa haluaisivat Savonlinnan johdolla siirtyä maakuntarajan yli osaksi Kuopio-vetoista Pohjois-Savon sairaanhoitopiiriä.

Savonlinnassa uskotaan, että Etelä-Savon Essote-kuntayhtymässä ei jatkossa kyetä ylläpitämään keskussairaalaa sekä Mikkelissä että Savonlinnassa.

– Jos jäämme Etelä-Savoon, se merkitsee sairaalan lakkautumista. Täältä häviää silloin hoitoalan koulutus, keskussairaala ja runsaat 700 työpaikkaa, mikä on katastrofi tälle alueelle, Itä-Savon sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja Pekka Nousiainen sanoi.

Hallituksen lausuntokierrokselle lähtenyt lakiesitys pohjautuu vaihtoehtoon, jossa itäiset kunnat siirtyisivät Pohjois-Savon sairaanhoitopiiriin.

Hallituspuolueiden mukaan kysymys on kuitenkin hallituksen pöydällä vielä täysin auki.

Itä-Savon kohtalosta on ristivetoa. Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni sanoi eilen, ettei puolueen eduskuntaryhmä hyväksy maakuntarajoihin kajoamista.

– Koska uudistus on venynyt vaalikaudesta toiseen, siitä ei kyllä kannata tehdä yhtään monimutkaisempaa kuin se jo valmiiksi on. Me ajattelemme, että uudistus on syytä saada nopeasti voimaan. Siksi kannattaa mennä nykyisten maakuntien mukaisesti., Kulmuni sanoi.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä uhkasi aiemmin kyseen olevan jopa hallituskysymyksestä. 

Perhe- ja peruspalveluministeri, SDP:n Krista Kiuru sanoi lausuntokierroksen alkaessa ratkaisun tulevan vasta kierroksen jälkeen.

– Uskon, että hallituksella on paljon suurempia kysymyksiä, kuin se, mihin suuntaan Savonlinna suuntautuu. Sen takia lausuntokierrokset käydään, että niillä on oikeasti jotain väliäkin, Kiuru sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat