Mainos

Kainuu toivoo yhä omaa sote-aluetta: "Se, jolla on rahat, päättää myös palvelut"

Kainuu toivoo yhä omaa sote-aluetta, sanoo Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän toimitusjohtaja Maire Ahopelto.

Hänen mukaansa virallista tietoa ei ole siitä, että Kainuu jäisi sote-uudistuksessa ilman omaa aluetta.  

Lännen Media kertoi aiemmin, että Kainuu tekisi vastaisuudessa yhteistyötä sote-palveluissa Pohjois-Pohjanmaan kanssa. Kainuun lisäksi ilman omaa aluetta jäisivät Etelä-Savo ja Keski-Pohjanmaa.

Pääministeri Juha Sipilä sanoi STT:lle, että ilman omaa aluetta jääviä ei ole päätetty.  

Pitkät välimatkat huolettavat

Ahopellon mukaan Kainuussa on toivottu, että esimerkiksi valmiiksi pitkät välimatkat vaikuttaisivat oman sote-alueen säilymiseen. Hän uskoo, että oman sote-alueen katoaminen vaikuttaisi palveluihin.  

– Aina on se uhka, että se, jolla on rahat, päättää myös palvelut. Isolla alueella myös asukkaiden vaikutusmahdollisuudet menevät minimiin, eivätkä he pysty vaikuttamaan omiin palveluihin.  

Tällä hetkellä ainoa päivystys iltaisin ja viikonloppuisin on Kainuussa Kajaanin keskussairaalassa. Sen säilymiseen Ahopelto uskoo, vaikka oma sote-alue katoaisikin.  

– Jos asukkailla tulisi yli kahden tunnin matka päivystävään sairaalaan, se ei käy potilasturvallisuudenkaan kannalta. Ei voi ajatella, että potilaita lähdettäisiin kuljettamaan 300:aa kilometriä.  

"Paras esillä olleista vaihtoehdoista"  

Lännen Median uutisen mukaan Keski-Pohjanmaa tekisi vastaisuudessa yhteistyötä Pohjois-Pohjanmaan tai Etelä-Pohjanmaan kanssa.

Etelä-Savon kumppani olisi Etelä-Karjala. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen pitää selvänä, että palvelut saadaan hoidettua mahdollisella uudella isommalla alueellakin.  

– Kyllä alueet pystyvät hakemaan ratkaisuja. Ei ole mitään näyttöä siitä, että ei pystyttäisi tuottamaan yhtä hyviä palveluja, Itkonen sanoo.

Itkosen mukaan aiemmin Etelä-Karjalalla ja Etelä-Savolla ei ole ollut sote-asioissa yhteistyötä, sillä perinteisesti Etelä-Karjala on suuntautunut Helsinkiin ja Etelä-Savo Kuopioon.  

Itkosen mukaan viime yönä saavutettu sote-sopu on kokonaisuudessaan onnistunut.  

– Paras niistä vaihtoehdoista, joita on ollut esillä. Tällä ratkaisulla päästään nopeasti alkuun.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.