Niinistö keskusteli Zelenskyin kanssa puhelimessa – MTV seurasi sotaa

Venäjä esittelee sotasaaliitaan – Ukrainan kärkikalusto loistaa poissaolollaan 1:29
Venäjä esittelee sotasaaliitaan – Ukrainan kärkikalusto loistaa poissaolollaan.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa maanantaina 16. lokakuuta 2023. 

  • Venäjä on aloittanut uuden hyökkäyksen lähellä Avdijivkan kaupunkia 

  • Suomi toimittaa Ukrainaan lisää puolustustarvikeapua – kyseessä 19. apupaketti

  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

22.00: Niinistö keskusteli Zelenskyin kanssa puhelimessa

Presidentti Sauli Niinistö keskusteli maanantaina puhelimessa ukrainalaisen virkaveljensä Volodymyr Zelenskyin kanssa, kertoi tasavallan presidentin kanslia.

– Kiitos hyvästä puhelinkeskustelusta. Suomen vahva tuki Ukrainalle jatkuu, Niinistö kommentoi tilillään julkaistussa viestissä X:ssä (entinen Twitter).

Zelenskyi kertoi niin ikään keskustelleensa Niinistön kanssa. Ukrainalaispresidentti kertoi X:ssä ilmaisseensa puhelussa kiitollisuuttaan Suomen järjestyksessään 19. sotilasapupaketista.

– Sekä Suomen aktiivisesta osallistumisesta rauhankaavan toteuttamiseen, erityisesti "säteily- ja ydinturvallisuus" -osuudessa, Zelenskyi lisäsi.

Zelenskyi sanoi puhuneensa Niinistölle Viljaa Ukrainasta -ohjelman jatkumisesta tänä vuonna.

– Keskustelimme myös turvallisuushaasteista Lähi-idässä ja etulinjan kehityskuluista Ukrainassa, hän lisäsi.

18.00: Venäjä on esitellyt sotasaaliitaan – yksi seikka pistää silmään

Ukrainan Luhanskissa, jonka Venäjä on suurelta osin miehittänyt, esitellään väitetysti Venäjän sotasaaliita. Uutistoimisto Reuters on käynyt paikalla kuvaamassa kalustoa.  

Luhanskin kaupungissa esillä olevaan näyttelyyn kuuluu muun panssarivaunuja ja -ajoneuvoja sekä tykkejä. 

Ainakin suurin osa esillä olevasta kalustosta on neuvostovalmisteista, kuten T-64-taistelupanssarivaunuja, MT-LB-kuljetusvaunuja, BMP-rynnäkkövaunuja, BTR-miehistönkuljetusvaunu ja BRDM-2 panssaroituja partioautoja.

Silmiinpistävää on se, ettei paikalla vaikuta näkyvän lainkaan länsikalustoa, eikä varsinkaan Ukrainan nykyarmeijan keihäänkärkiä, Leopard 2 -taistelupanssarivaunuja tai Yhdysvaltain vastaluovuttamia Abrams-taistelupanssarivaunuja. 

Kalustossa on Ukrainan joukkojen käyttämiä tunnuksia ja taistelujälkiä, mutta MTV Uutiset ei ole pystynyt varmistamaan, onko kalusto todella saatu sotasaaliina Ukrainalta. 

Kokonaisuudessaan näyttely näyttää videokuvan perusteella varsin pieneltä. 

Venäjä esittelee sotasaaliitaan – Ukrainan kärkikalusto loistaa poissaolollaan 1:29

15.17: The Kyiv Independent: Venäjä iski yöllä koteihin, voimalinjoihin ja kaasuputkeen Dnipropetrovskin alueella 

Venäjän hyökkäykset Dnipropetrovskin alueella vahingoittivat yöllä asuntoja, kauppoja ja muita siviilirakennuksia, kertoi kuvernööri Serhii Lysak ukrainalaismedia The Kyiv Independentin mukaan.

Nikopolissa iskut vaurioittivat useita kauppoja ja rakennuksia sekä viisikerroksista rakennusta ja useita taloja.

Myös energiainfrastruktuuri, kuten kaasuputki ja neljä voimalinjaa vaurioituiThe Kyiv Independentin mukaan yöllisissä iskuissa. Lehtitietojen mukaan lähes 1 500 perhettä jäi tämän vuoksi ilman sähköä.

10.32: Venäjä: Vetäytyminen ydinkokeet kieltävän sopimuksen ratifioinnista ei tarkoita, että Venäjä aikoisi tehdä ydinkokeen

Venäjän ulkoministeriön virkamies sanoi, että Moskovan suunniteltu vetäytyminen ydinkokeet kieltävän maailmanlaajuisen sopimuksen ratifioinnista ei tarkoita, että Venäjä aikoisi tehdä tällaisen kokeen, kertoi uutistoimisto TASS maanantaina.

Venäjän parlamentin alahuoneen eli valtion duuman on määrä äänestää tiistaina lakiesityksestä, joka koskee sopimuksen ratifioinnin peruuttamista. Asiasta uutisoi uutistoimisto Reuters.

7.33: ISW: Venäjä lieventänyt Avdijivkan hyökkäystä koskevaa retoriikkaa 

Venäjän diktaattori Vladimir Putin ja muut venäläiset sotilaskommentaattorit ovat hillinneet optimistisuuttaan Avdijivkan lähellä toteutettavia operaatioita kohtaan, kirjoitti Institute for the Study of War (ISW) 15. lokakuuta antamassaan raportissa.

Venäjän joukot eivät saavuttaneet aluevoittoja 15. lokakuuta ja pysähtyivät yrittäessään saartaa Avdijivkan. Samalla venäläinen informaatioavaruus muutti sävyään hyökkäyksen suhteen. Asiasta kertoi myös The Kyiv Independent.

Putin luonnehti operaatiota "aktiiviseksi puolustukseksi" Venäjän valtion televisiossa esitetyssä haastattelussa.

Vaikka hän väitti haastattelussa myös, että Ukrainan vastahyökkäys oli epäonnistunut, hänen sanamuotonsa viittaa muutokseen Venäjän retoriikassa Avdijivkan hyökkäyksen suhteen. "Hyökkäyksen" sijaan operaatiosta on tullut "aktiivinen puolustus".

Sunnuntai 16. lokakuuta

18.38: Kiivaat taistelut jatkuvat Avdijivkan kaupungin ympärillä Itä-Ukrainassa

Raskaat taistelut ovat jatkuneet tänään itäukrainalaisen Avdijivkan kaupungin hallinnasta. Venäjä on tuonut uusia joukkoja Avdijivkan lähistölle tarkoituksenaan saartaa kaupunki, kertoo kaupungin sotilashallinnon johtaja Vitali Barabash sanomalehti Guardianin mukaan.

Tykistötuli on Barabashin mukaan niin voimakasta, ettei tuhoutuneiden rakennusten raunioista pystytä hakemaan pois kuolleita.

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi tänään Venäjän joukkojen saavuttaneen voittoja Ukrainassa, myös Avdijivkassa.

Tänään ukrainalaisviranomaiset sanoivat lausunnossa, että Venäjän joukot tulittivat Avdijivkaa ja ammukset osuivat omakotitaloon surmaten yhden ihmisen.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kiittänyt ukrainalaissotilaita, jotka pitävät asemansa ja tuhoavat Venäjän joukkoja Donetskin alueella, muun muassa Avdijivkassa.

10.22: Putin: Venäjä parantaa asemiaan lähes koko rintamalla

Venäjän presidentti Vladimir Putinin mukaan Venäjän armeija on parantanut asemiaan lähes koko eturintamalla. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Venäjä on vahvistetusti aloittanut uusia, merkittäväksikin kuvailtuja hyökkäyksiä Ukrainan itärintamalla.

– Sitä, mitä nyt tapahtuu koko eturintamalla, kutsutaan "aktiiviseksi puolustamiseksi", Putin väittää.

– Ja meidän joukkomme parantavat asemiaan lähes koko rintamalla. Varsin suurella alueella, presidentti jatkoi.

Lisää sunnuntain tapahtumia löydät täältä.

 

Lue myös:

    Uusimmat