MTV Uutiset seurasi sotaa 24.3.2023

Suomi luovuttaa Ukrainalle lisää Leopard 2 -vaunuja – Ukraina toivoo keskustelua Hornet-hävittäjistä 2:40
Suomi luovuttaa Ukrainalle lisää Leopard 2 -vaunuja – Ukraina toivoo keskustelua Hornet-hävittäjistä.

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa perjantaina 24. maaliskuuta 2023.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • YK: Ukrainassa on kuollut yli 8 000 siviiliä sodan alkamisen jälkeen
  • Ukraina väittää Venäjän risteilyohjuslastin räjähtäneen Krimillä – Kiova ei ole ottanut vastuuta
  • ISW: Venäjä on edennyt Bahmutissa ja lisännyt hyökkäyksiä Avdiivkassa
  • Kansainvälinen tuomioistuin antoi Putinista pidätysmääräyksen
  • Ukraina: Venäjä hyökkäsi aiemmin 90–100 kertaa päivässä, nyt 20–29
  • Presidentti Putin on vieraillut Krimin niemimaalla ja Mariupolissa
  • Lähteet Politicolle: Ukraina hyökännee toukokuussa
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.37: Senaattorit: Bidenin hallinnon tulisi jakaa tietoa Kansainvälisen rikostuomioistuimen kanssa

Yhdysvalloissa demokraattien ja republikaanien senaattorit ovat kehottaneen presidentti Joe Bidenin hallintoa jakamaan tietoa Kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) kanssa. ICC syyttää Venäjän presidentti Vladimir Putinia sotarikoksista ja on antanut tästä pidätysmääräyksen. Kuuden senaattorin lähettämän kirjeen mukaan  hallinnolla olisi joustavuutta auttaa Kansainvälistä rikostuomioistuinta.

– Kuitenkin nyt kuukausia myöhemmin ICC:n laatiessa syytteitä venäläisiä viranomaisia vastaan, Putin mukaanlukien, Yhdysvallat ei ole jakanut avaintodisteita, jotka voisivat auttaa näiden syytteiden laatimisessa, kirjeessä todetaan. 

16.36: YK raportoi ukrainalaisten ja venäläisten sotavankien julmista teloituksista

YK kertoo dokumentoineensa Venäjän hyökkäyssodan aikana kymmeniä tapauksia, joissa on teloitettu sotavankeja.

Teloituksia ovat tehneet sekä ukrainalaiset, että venäläiset joukot. YK:n mukaan Venäjän hallussa olevilta alueilta on vaikeampi saada tietoa. Asiasta uutisoi uutiskanava CNN.

Tuoreen raportin mukaan Venäjän joukkojen on dokumentoitu teloittaneen ainakin 15 ukrainalaista sotavankia. Ukrainalaisia sotavankeja on käytetty myös ihmiskilpinä. Myös venäläisjoukkojen tekemistä kidutuksista on saatu tietoa.

Eräässä tapauksessa Wagnerin palkkasotilaat olivat ampuneet vangitsemaansa haavoittunutta ukrainalaista sotilasta kolme kertaa rintakehään ja kerran päähän Bahmutin eteläpuolella sijaitsevassa kylässä.

Raportin mukaan sotavankien teloitukset ovat olleet tahallisia sotarikoksia.

Toisaalta raportin mukaan Ukrainan joukot ovat teloittaneet ainakin 25 venäläistä sotavankia.

15.05: Kiovalaismies värväytyi puolustamaan kotikaupunkiaan pelkän rynnäkkökiväärin kanssa

Ukrainan vapaaehtoisten armeija työskentelee vuorokauden ympäri.

Kiovalainen Oleh Hodakivskyi ei epäröinyt liittyä vapaaehtoiseksi sotilaaksi, kun Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan viime vuoden helmikuussa.

Venäjän yli vuoden jatkunut hyökkäyssota on tehnyt monista ukrainalaisista kokopäiväisiä aktivisteja ja hyväntekijöitä. Hodakivskyin kaltaisille vapaaehtoisille on muodostunut merkittävä rooli maan armeijan tukena.

Vapaaehtoiset ovat keränneet ja toimittaneet apua sotilaille ja siviileille, evakuoineet ihmisiä ja jopa kuljettaneet ruumiita sota-alueilta haudattavaksi.

Vaikeat ajat ovat vain motivoineet ukrainalaisia auttamaan toisiaan. Hodakivskyille oli yllätys, että kaikki ukrainalaiset nousivat niin laajasti puolustamaan Ukrainaa yhdessä – ei vain sotilaina, vaan kansalaisaktivisteina ja vapaaehtoisina.

Hodakivskyi palasi Kiovaan jo huhtikuun alussa. Sotaan hän olisi kuitenkin yhä valmis lähtemään, jos kutsu kävisi.

11.47: Ukraina: Viisi siviiliä kuoli Venäjän iskussa Bahmutin lähellä

Viisi ihmistä kuoli Venäjän iskussa Itä-Ukrainassa perjantain vastaisena yönä, Ukrainan viranomaiset kertovat.

Viranomaisten mukaan rakettituli Kostjantynivkan kaupunkiin Donetskin alueella osui humanitaariseen palvelukeskukseen. Uhreista kolme oli naisia, jotka olivat joutuneet pakenemaan kodeistaan.

Kostjantynivka sijaitsee noin 25 kilometriä länteen Bahmutista, jossa on käyty raskaita taisteluita kuukausien ajan.

Etelä-Ukrainassa Hersonin alueella puolestaan yksi siviili on kuollut Venäjän iskuissa viimeisen vuorokauden aikana.

9.38: Zelenskyi kiittää Suomea asetoimituksista

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiittää Suomea uusimmasta asepaketista.

Tviitissään hän sanoo, että raskas aseistus, ammukset ja miinanraivaukseen soveltuvat panssarivaunut ovat tehokas panos voittoon, jota hän luonnehtii yhteiseksi. Hän myös kiittää Suomea jatkuvasta ja vakaasta tuesta Ukrainalle.

8.39: Medvedev: Ukrainassa olevat ulkomaiset sotilasasiantuntijat ovat Venäjän kohteena


Venäjän entinen presidentti, nykyinen turvallisuusneuvoston varapuheenjohtaja Dmitri Medvedev, kutsui Ukrainassa olevia ulkomaisia sotilasasiantuntijoita Venäjän asevoimien oikeutetuksi kohteeksi.

Medvedevin mukaan ulkomaiset sotilasasiantuntijat ja lännen Ukrainalle toimittamat aseet ovat suora todiste siitä, että länsi on sekaantunut konfliktiin ja "Venäjän erikoisoperaatioon".

Kiovaan toimitetut aseet ja niiden mukana saapuneet ulkomaiset asiantuntijat ovat Venäjän asevoimien oikeutettuja kohteita, varoitti Medvedev Venäjän valtiollisen uutistoimiston Tassin mukaan.

7.31: Wagner-joukot ovat Venäjän omia joukkoja tehokkaampia


Muutama päivä sitten venäläisen yksityisen palkka-armeijan Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin ilmoitti Wagner-joukkojen hallitsevan tällä hetkellä noin 70 prosenttia Bahmutista. Samaan aikaan Venäjän valtion armeija, joka myös yrittää koko ajan edetä useaan suuntaan ukrainalaisjoukkoja vastaan, ei saa aikaan tuloksia.

Riippumaton media Meduza selvitti, mikä tarkalleen ottaen tekee Wagner-joukoista tehokkaammat kuin Venäjän puolustusvoimien oma armeija.

6.16: Unkari ei aio pidättää Putinia, kertoi Orbanin edustaja

Unkari ei tule pidättämään Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia, jos tämä tulee maan alueelle, kertoi pääministeri Viktor Orbanin edustaja Gergely Gulyas.

Gulyasin mukaan Kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) säännöstöä "ei ole vielä saatettu voimaan" Unkarissa, joten Unkari voi vedota omaan kansalliseen lainsäädäntöönsä.

Gulyasin säännöstöä ei ole pantu voimaan, sillä se sotisi Unkarin perustuslakia vastaan. Gulyas muistutti, etteivät sen paremmin Yhdysvallat kuin Venäjäkään ole tunnustaneet ICC:n toimivaltaa.

Unkari on ICC:n jäsen.

ICC antoi perjantaina pidätysmääräyksen Putinista. Sen syynä oli ukrainalaisten lasten kaappaaminen Venäjälle, mikä on sotarikos.

5.33: Ukraina valmistelee vastahyökkäystä Bahmutissa

Ukraina kertoo valmistelevansa vastahyökkäystä Bahmutissa, jonka hallinnasta on taistelu pitkään. Ukraina kertoo Venäjän menettäneen aloitettaan alueella, ja Ukrainan aikovan käyttää tätä hyväkseen. (Reuters)

Everstiluutnantti kertoo, millainen merkitys Ukrainaan toimitetuilla panssarivaunuilla on sodankäynnin kannalta – tänne hän vaunut maassa sijoittaisi 4:31
Everstiluutnantti kertoo, millainen merkitys Ukrainaan toimitetuilla panssarivaunuilla on sodankäynnin kannalta – tänne hän vaunut maassa sijoittaisi.

Torstai 23.3.

23.48: Ruotsin parlamentti hyväksyi puolen miljardin euron apupaketin Ukrainaan

Ruotsin parlamentti hyväksyi torstaina 6,2 miljardin kruunun eli noin 550 miljoonan euron sotilasapupaketin Ukrainalle.

Maan hallituksen ehdottama apupaketti sisältäisi muun muassa Leopard-taistelupanssarivaunuja, Archer-tykkejä sekä ammuksia.

Aiemmin hallitus päätti toimittaa Ukrainalle kahdeksan Archer-tykistöjärjestelmää ja enintään kymmenen Leopard-vaunua.

Archer on yksi maailman kehittyneimmistä tykistöjärjestelmistä, joka pystyy ampumaan jopa 50 kilometrin etäisyydelle.

Apupaketin rahoittamiseksi puolustusvoimien määrärahoja ollaan korottamassa 730 miljoonalla kruunulla eli noin 65 miljoonalla eurolla vuoden sisällä.

Ruotsin hallitus on arvioinut, että vuosina 2024–2028 määrärahoja on kasvatettava 6,1 miljardilla kruunulla eli noin 540 miljoonalla eurolla.

23.06: Espanja lähettämässä Ukrainaan kuusi Leopard 2 -panssarivaunua ensi viikon loppuun mennessä

Espanjan puolustusministeriö kertoi torstaina lähettävänsä Ukrainaan kuusi Leopard 2 -taistelupanssarivaunua ensi viikon loppuun mennessä. Espanja on luvannut toimittaa Ukrainaan yhteensä kymmenen Leopard-vaunua. 

Myös Suomen puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) sanoi tänään, että Suomi luovuttaa Ukrainalle kolme Leopard 2 -raivauspanssarivaunua lisää.

Aiemmin Suomi on jo päättänyt kolmen raivauspanssarivaunun luovuttamisesta, eli yhteensä Suomi luovuttaa Ukrainalle kuusi Leopard 2 -vaunua.

Lisäksi Suomi antaa Ukrainalle Leopard 2 -vaunujen käyttöön ja kunnossapitoon liittyvää koulutusta.

20.41: Ukrainan armeija kumoaa aiemman väitteensä, jonka mukaan venäläisjoukot olisivat vetäytyneet Nova Kakhovkasta

Ukrainan armeijan pääesikunta sanoo tehneensä virheen sanoessaan aiemmin, että venäläisjoukot olisivat vetäytyneet Nova Kakhovkan kaupungista, kertoo Reuters.

Pääesikunnan mukaan alkuperäisessä raportissa olleita tietoja oli käytetty virheellisesti.

Lisää torstain tapahtumista voit lukea täältä

Lue myös:

    Uusimmat