ISW:n analyysi paljastaa: Venäjän toimet Hersonissa kertovat sen varautuvan Ukrainan etenemiseen

MTV Ukrainassa: Sairaalajunassa hoidetaan 2 000:a ihmistä 1:58
MTV tutustui sairaalajunan toimintaan Ukrainassa

Venäjä vaikuttaa jatkavan joukkojensa siirtoja Dnepr-joen yli Hersonin alueella, raportoi amerikkalainen ajatushautomo ISW. Venäjän liikkeiden uskotaan kertovan siitä, että miehittäjä valmistautuu tilanteeseen, jossa Ukrainan vastahyökkäys jatkaa etenemistään.

Ukrainalaiset sotilaslähteet kertoivat sunnuntaina, että Venäjä valmistautuu siirtämään tykistöä ja kalustoa Dnepr-joen länsirannalta joen yli kaluston sijoittamiseksi uusiin asemiin. Ukraina on kertonut myös Venäjän valmistautuvan evakuoimaan sotilasyksiköitä ja kalustoa joen yli erilaisilla vesikulkuneuvoilla.

Venäjän nimittämän Hersonin miehityshallinnon mukaan venäläiset ovat alkaneet rakentaa puolustusasemia muun muassa kuusi kilometriä Hersonin kaupungista sijaitsevassa Bilozerkassa sekä Chornobaivkassa, joka sijaitsee vain kilometri pohjoiseen Hersonin kaupungista.

Näitä väitteitä tukevat ISW:n mukaan alueelta saadut kuvat piikkilangoista ja puolustusasemista.

ISW:n mukaan etenkin Chornobaivkassa käynnissä olevat puolustusvalmistelut ovat erityisen kiinnostavia, sillä kyseinen alue on viimeinen asutuskeskus M14-tiellä Hersonista pohjoiseen, ennen itse kaupunkia.

Tekosyitä evakuoinneille

Tällä hetkellä etulinjan kerrotaan kulkevan alle 20 kilometrin etäisyydellä Hersonin kaupungista.

ISW:n mukaan Venäjän toiminta kielii miehittäjän huolesta. Venäjä vahvistaa Hersonin seudun puolustusta, vaikka evakuoinnit joen vastarannalle ovat jo samaan aikaan käynnissä.

Venäjän miehityshallinto on myös viime aikoina tehtaillut uusia selityksiä evakuoinneille. Hersonin nukkehallinto on esittänyt väitteitä, joiden mukaan Ukraina aikoisi iskeä ohjuksin Kakhovkan vesivoimalaan ja patoon, mikä aiheuttaisi tulvan. Tämän tekosyyn nojalla joen ympärillä olevaa evakuointialuetta kasvatettiin 15 kilometrillä lisää.

Vielä aiemmin Hersonin miehityshallinnon johtaja Vladimir Saldo julisti, että padon tuhoaminen olisi käytännössä mahdotonta. ISW muistuttaa, että padon tuhoamisella olisi Ukrainan itsensä kannalta vain haitallisia vaikutuksia.

ISW:n analyysin mukaan Hersonin miehitysjohtajan kommenttien tarkoituksena on vain tarjota muodollisen kuuloisia tekosyitä lisäevakuoinneille Ukrainan joukkojen lähestyessä. 

Lue myös:

    Uusimmat