Venäläisjoukot kostavat Ukrainan menestyksen siviileille – liekkejä, ryöstelyä ja pimeyttä

Ukrainan viimeaikainen menestys rintamalla on ollut monelle ilouutinen. Ukraina on onnistunut vapauttamaan syyskuun aikana jopa 3000 neliökilometriä alueitaan. Venäjää Ukrainan menestys ei miellytä ja venäläissotilaat vaikuttavatkin purkavan turhautumistaan nyt Ukrainan siviileihin.

Myöhään sunnuntaina venäläiset iskivät Ukrainan toiseksi suurimpaan lämpövoimalaan Harkovassa, aiheuttaen katkoja sähkön- ja vedenjakelussa useilla alueilla.

Sähkökatkojen kerrottiin vaikuttaneen jopa miljooniin siviileihin itäisessä-Harkovassa ja Donetskin alueella.

Harkovan pormestari Ihor Terekhov kutsui iskua alhaiseksi ja kyyniseksi kostoksi Ukrainan joukkojen viimeaikaisesta menestyksestä.

– Useissa asutuskeskuksissa ei ole sähkö- tai vesihuoltoa. Paikoissa, joissa nämä katkokset tapahtuivat on myös tulipaloja ja pelastushenkilöstö yrittää saada palot hallintaan, alueen kuvernööri Olegh Synehubov kirjoitti Telegramissa.

"Etkö ole ymmärtänyt mitään?"

Myös Ukrainan presidentti Volodomy Zelenskyi on vahvistanut laajat sähkökatkot ympäri Itä-Ukrainaa. Presidentti arvelee, että iskut kohdistettiin tahallisesti siviilikohteisiin ja tuomitsee iskut kovin sanoin.

Telegramissa sunnuntai-iltana lähettämässään viestissä Zelenskyi sanoi, ettei Kreml onnistu murtamaan Ukrainan kansaa.

– Luuletko yhä, että olemme "yhtä kansaa"? Luuletko edelleen, että voit pelotella meitä, murtaa meidät, saada meidät tekemään myönnytyksiä? Etkö todella ole ymmärtänyt mitään?

Zelenskyin mukaan Harkovan ja Donetskin alueet olivat täysin ilman sähköä ja Zaporizhzhjan, Dnipropetrovskin ja Sumyn alueilla oltiin osittain sähköittä.  

Zelenskyi kirjoitti, ettei sähkökatkojen tarkoituksena ole iskeä niinkään armeijaa vastaan, vaan päämääränä on riistää ihmisiltä valo ja lämpö.

– Kylmyys, nälkä, pimeys ja jano eivät ole niin kammottavia ja tappavia meille kuin teidän "ystävyytenne ja veljeytenne", Zelenskyi jyrisi Telegramissa.

"Pelkurit pakenevat sotilaitamme ja kostavat siviileille"

Ukrainan puolusutusministeriö ei liioin säästellyt sanojaan Twitterissä.

– Taistelukentällä kärsimiensä tappioiden jälkeen Venäjä hyökkäsi lämpö- ja energialaitoksiimme. He pakenevat sotilaita ja kostavat siviileille. Pelkureita ja terroristeja. 

– Jos meiltä puuttuu valoa, meillä on varjoa, jossa taistella heitä vastaan, tviitti kuuluu.

Virta saatiin palautettua, mutta ilo jäi lyhyeksi. Venäjä pommitti maanantaina jälleen sähkölaitosta ja nyt ihmiset ovat Harkovassa jälleen ilman sähköä. Asiasta uutisoi muun muassa The Guardian.

Ukrainalaislähteiden mukaan ukrainalaiset olivat saaneet palautettua virrat noin 80 prosentille alueesta edellispäivän iskujen jälkeen.

Ohessa pimeässä kaupungissa kuvattu aavemainen video. Videon alkuperää ei ole vahvistettu. 

Juttu jatkuu tviitin jälkeen

 

Venäjän tämänpäiväiset ohjusiskut ovat jälleen kerran katkaisseet sähkön- ja vedenjakelun Harkovassa, kirjoittaa Harkovan kaupungin pormestari Ihor Terekhov Telegramissa.

– Eililsillan tilanne toistuu. Pommitusten vuoksi kriittiset infrastruktuurin tilat poistettiin käytöstä, Terekhov kirjoitti.

– Sähköinsinöörit, pelastuslaitos ja sähköalan työntekijät työskentelevät korjatakseen pommitusten seuraukset.

Pakenevat sotilaat ryöstävät siviileiltä

Venäläissotilaat ovat Ukrainan puolustusministeriön tiedustelun mukaan myös ryöstäneet siviilien omaisuutta paetessaan Harkovasta.

Puolustusministeriön mukaan pakenevat venäläissotilaat ovat vieneet siviileiltä muun muassa puhelimia, tietokoneita ja generaattoreita.

Lue myös:

    Uusimmat