Istuminen ja kanniskelu kipeyttävät matkalaisen selän – opi helpotus

Matkustaessa joutuu usein istumaan pitkään tai kanniskelemaan tavaroita ympäriinsä. Liikkumaan tarkoitetulle selälle se tarkoittaa jäykistymistä ja kipeytymistä. Tuskallisten hetkien ehkäisyyn on muutamia keinoja.

Valmistaudu

Minimoi jonoissa seisoskeluun kuluva aika esimerkiksi ostamalla liput etukäteen verkosta ja tekemällä lähtöselvitys sähköisesti.

Pakkaa kevyesti

Älä ahda laukkuun kuukauden naparetken varustusta, jos et ole lähdössä sellaiselle. Valitse kannettavan laukun sijaan pyörällinen versio, jossa on kahva vetämistä varten.

Minimoi taakka

Kanna raskaita esineitä niin lähellä omaa kehoa kuin mahdollista. Jaa myös paino mahdollisimman tasaisesti. Jos kannat esimerkiksi yhdellä olalla roikkuvaa laukkua, vaihda sen puolta usein välttääksesi yksipuolista rasitusta.

Nosta tavaroita varovasti vaiheittain

Raskaiden matkatavaroiden nostelu pitäisi toteuttaa hitain liikkein ja pienissä osissa. Laukkua ei esimerkiksi tarvitse ponnistaa hattuhyllylle kertarysäyksellä, vaan sen voi ensin nostaa istuimen päälle ja vasta sitten eri liikkeella ylös. Muista joustaa polvista ja käyttää nostamiseen jalka-, ei selkälihaksia. Vältä selän turhaa kiertämistä ja käänny sen sijaan jalkojen avulla.

Asetu hyvään asentoon

Istu aivan tuolin perällä ja huolehdi, että selkäsi tukeutuu napakasti selkänojaan. Pidä hartiat rentoina ja olkavarret lähellä vartaloa. Molempien jalkojen tulisi olla tukevasti kiinni lattiassa, jotta polvet pysyvät hyvässä kulmassa eikä alaselkä rasitu. Tämä pätee myös ajamiseen: kun toinen jalka on muuten koko ajan kaasulla, niin etenkin pitkillä matkoilla vakionopeudensäätimen käyttöä kannattaa harkita.

Hengitä syvään

Syvä, vatsasta tuleva palleahengitys aktivoi vartalon syvät lihakset tukemaan selkää. Rentouta hartiat ja niska suoraan linjaan ja kohdista hengitys vatsaan asti. Voit samalla tunnustella kädellä vatsan liikettä – rintakehän yläosa ei liiku. Harjoitusta tekemällä selän liikkuvuus paranee.

Hyödynnä tukia

Autojen, junien ja lentokoneiden istuimet harvoin tukevat alaselkää ja niskaa riittävästi. Lannetukityynyn tai niskatyynyn hankkiminen onkin suositeltavaa. Vaihtoehtoisesti selkänsä taakse voi asettaa vaikka takin tai rullalle käärityn peitteen alaselän kaarta tukemaan.

Liiku ja venyttele

Nouse, liiku ja venyttele hieman ainakin kerran tunnissa, mieluummin useammin. Liikkuminen paitsi vetreyttää, myös stimuloi verenkiertoa. Veri puolestaan tuo selän alueelle tärkeitä ravintoaineita ja happea, mikä estää jäykistymistä. Kaiken lisäksi istuessa vaaniva veritulpan riski pienenee.

Rentoudu

Stressi ja jännityskin voivat saada selän kipeytymään. Muista nauttia matkasta, älä anna odottamattomien viivästysten tai epämieluisan vierustoverin pilata kokemusta. Nauti!

Hae pika-apua kylmä- ja lämpöpakkauksista

Jos selkä ennakoinnista huolimatta kipeytyy, kokeile laittaa kipukohtaan kaupasta ostettava kylmä- tai lämpöpakkaus – tai kotikutoisesti jäitä muovipussiin. Voi olla hyvä idea vaihdella kylmää ja lämmintä 10–15 minuutin välein. Muista, että liiallinen lämpö voi aiheuttaa turvotusta.

Lähteet: Livestrong.com, Selkakanava.fi

Lue myös:

    Uusimmat