Mainos

Autossa istuminen rasittaa selkää – näin vältät jumit

Autossa paikallaan istuminen voi käydä selän päälle. Tutustu Selkäliiton vinkkeihin, joiden avulla mökkireissut ja kesälomamatkat sujuvat vastaisuudessa ilman kipuja.

– Autolla ajaminen aiheuttaa monelle niska-, hartia- ja selkäkipuja. Ajon aikana kuljettaja joutuu istumaan pitkään samassa asennossa ja altistuu tärinälle. Liikkumaton asento myös heikentää selän aineenvaihduntaa, kertoo selkäneuvonnan koordinaattori Maria Sihvola Selkäliitosta.

Ongelmat välttääkseen kannattaa kiinnittää huomiota hyvään ajoasentoon ja autoilun tauottamiseen.

 1. Istu penkin perälle siten, että selkä saa hyvän tuen selkänojasta. Jos istuin ei tue riittävästi selkää, siihen voi hankkia irrallisen tuen. Selän taakse voi myös laittaa rullatun pyyheliinan tai tyynyn estämään alaselän liiallista pyöristymistä.
 2. Rentouta niska-hartiaseudun lihakset ajon aikana, jottet aja hartiat korvissa. Istuimen niskatuen käyttö rentouttaa niska-hartiaseutua. Vaihtele käsien asentoa ratissa ajon aikana ja vältä puristamasta rattia liian tiukasti.
 3. Pidä lepotaukoja riittävän usein, vähintään kahden tunnin välein.
 4. Tee pysäköintipaikalla vetreyttäviä ja venyttäviä liikkeitä. Voit esimerkiksi pyörittää hartioita tai pumpata niitä niitä ylös-alas. Selän taivutus korostetusti taaksepäin on hyvä vastaliike ajoasennolle.
 5. Jaloittele tauolla, tee pieni kävelylenkki tai taukojumppa. Pienetkin liikuntahetket auttavat parantamaan kehon aineenvaihduntaa, aktiivisuustasoa ja energiankulutusta.
 6. Nauti taukokahvit seisten.

Lähde: Selkäliitto

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.