Suomalaiskosmologin vertailu Israelista ja Hizbollahista herätti huomiota ulkomailla – kansanedustaja huolestui juutalaisvastaisuuden kasvusta

Kansainvälinen yhteisö pitää Israelin siirtokuntia laittomina – toimittaja vieraili Hebronissa 1:55
Kansainvälinen yhteisö pitää Israelin siirtokuntia laittomina – toimittaja vieraili Hebronissa tammikuussa 2020

Kosmologin ja Palestiina-aktivisti Syksy Räsäsen tekemä vertailu Hizbollah-järjestöstä sekä Israelin toiminnasta on noussut otsikoihin ulkomailla. Myös Suomen Israel-ystävyysseuran puheenjohtaja, kansanedustaja Peter Östman (kd) tuohtui Räsäsen viesteistä.

Myös Suomen Amnestyn hallituksen jäsenenä toimiva Helsingin yliopiston yliopistotutkija Räsänen vertaa twiitissään Hizbollahin tavoitteita Israelin tavoitteisiin, kertoen että ne ovat samat, mutta ainoastaan sillä erolla, että Israel aktiivisesti toteuttaa niitä Palestiinaa kohtaan.

Räsänen kirjoitti alkuperäisessä twiitissään englanniksi: Hezbollah is banned because it "calls for the violent elimination of the State of Israel and questions the right of the State of Israel to exist". Replace Israel->Palestine, and this describes most Israeli parties. Admittedly, there is the difference that most Israeli parties have been implementing the elimination of Palestine, not just called for it.  

Käännös tekstistä:
Hizbollah on kielletty, koska se "vaatii Israelin valtion väkivaltaista poistamista ja asettaa kyseenalaiseksi oikeuden Israelin valtion olemassaololle". Korvaa sana Israel Palestiinalla ja tämä tavoite kuvaa suurinta osaa Israelin puolueista. Tosin ero on siinä, että suurin osa Israelin puolueista on toteuttanut Palestiinan eliminoimista, ei vain vaatinut sitä.

Räsäsen kommentin taustalla on Saksan viimeviikkoinen päätös lukea Hizbollah terroristijärjestöksi ja kieltää sen toiminta maassa. Esimerkiksi Yhdysvallat on pitänyt koko Hizbollahia terroristijärjestönä mutta Euroopan unioni vain sen aseellista siipeä. Saksa noudatti aiemmin EU:n näkemystä.

Hizbollah on myös valtavirran poliittinen puolue ja sillä on tärkeä rooli esimerkiksi Libanonin politiikassa. Islamistinen Hizbollah on Libanonissa sekä vahva poliittinen puolue kansanedustajineen, että aseistettu järjestö. Hizbollah syntyi Iranin rahallisen tuen avulla 1982 vastustamaan Israelia, joka tuolloin miehitti Libanonin.

Suomi otsikoihin Al Arabiyassa

Räsäsen twiitti nousi kansainväliseksi puheenaiheeksi kun Al Arabiya -lehti nosti asian uutiseksi keskiviikkona. Räsänen on ollut aktiivisesti mukana palestiinalaisten oikeuksia ajavan ICAHD-järjestön toiminnassa. Al Arabiya otsikoi, että "Amnesty Finlandin hallituksen jäsen puolustaa Hizbollahia ja väittää että Israel on pahempi"

Suomen Kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman kertoo asiaan liittyvässä tiedotteessaan olevansa huolissaan Räsäsen ulostulojen vaikutuksesta antisemitismin lisääntymiseen. Östman on Israel-ystävyysryhmän puheenjohtaja. Östman kysyy tiedotteessaan, edustaako Syksy Räsäsen kanta mahdollisesti myös Helsingin yliopiston ja Suomen Amnestyn kantaa.

Syksy Räsäsen mukaan häntä on maalitettu asiassa, ja että  maalitus alkoi ilmeisesti Elder of Ziyonin twiitistä.  

–Israelin apartheidin kannattajat nostivat nostivat twiittini esille maanantaina Twitterissä. He maalittivat minut, ja Israelin politiikkaa kannattavat lehdet ja sivustot, kuten Algemeiner ja Israellycool jatkoivat mustamaalaamista, Räsänen kertoo.

Israelin ja Palestiinan välinen konflikti on jatkunut vuosikymmeniä. Israel miehittää Länsirantaa sekä on saartanut Gazaa useita vuosia. Israel rakentaa myös siirtokuntia Länsirannalla, vaikka kansainvälinen oikeus kieltää omien kansalaisten siirtämisen miehitetyille alueille. Myös suomalaisprofessori Martin Scheininin mukaan asia on juridisesti kiistaton ja Israelin siirtokunnat ovat laittomia, kertoo Yle. 


8.5.2020 klo 9:13 – Juttua muokattu. Muutettu otsikkoa, tuotu esiin Syksy Räsäsen kanta asiasta, sekä selvennetty, että Israel miehittää koko Länsirantaa. Jutussa luki aiemmin "Israel miehittää isoa osaa palestiinalaisalueista Länsirannalla".

Lue myös:

    Uusimmat