Israelin pääministeri hämmentää: "Hitler ei halunnut tuhota juutalaisia – sai idean muslimijohtajalta"

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahun kommentit toisen maailmansodan juutalaisvainoista sionistikongressissa herättivät suurta hämmennystä.

Netanjahun mukaan juutalaisten joukkotuho ei ollut alun perin natsijohtaja Adolf Hitlerin idea. Netanjahun mukaan juutalaisten kohtalo olisi ollut täysin toinen, jos Hitler ei olisi kuunnellut Jerusalemin suurmuftia, Palestiinan muslimijohtaja Haj Amin al-Husseinia.

– Hitler ei halunnut tuhota juutalaisia, hän halusi karkottaa heidät Saksasta. Husseini tapasi Hitlerin vuonna 1941 ja varoitti, että jos karkotat juutalaiset, he tulevat kaikki tänne (Jerusalemiin), Netanjahu sanoi puheessaan.

Netanjahun mukaan Hitler kysyi Husseinilta, mitä hänen pitäisi tehdä.

– Polta heidät, Husseini vastasi Netanjahun mukaan.

Oma ministerikin haukkui

Netanjahun kommentit teilattiin välittömästi Israelin oppositiosta. Holokaustin asiantuntijoiden mukaan Netanjahu vääristi historiallisia tietoja. Palestiinalaisviranomaisten mukaan Netanjahu siirsi 6 miljoonan juutalaisen tapattamisen syyn Hitleriltä muslimien niskaan.

– Tämä on murheellinen päivä historiassamme. Israelin hallituksen johtaja vihaa naapureitaan niin paljon, että hän on valmis armahtamaan historian tunnetuimman sotarikollisen, Palestiinan vapautusyhdistyksen pääsihteeri Saeb Erekat vastasi.

Erekatin mukaan Netanjahun on yksinkertaisesti lopetettava poliittisten irtopisteiden keräily tällä tragedialla.

Palestiinalaisten kritiikki Netanjahua kohtaan ei ole täysin puolueetonta, mutta parjausta tuli myös omilta.

– Lopullisen päätöksen takana ei todellakaan ollut Husseini, vaan Hitler, Israelin puolustusministeri Moshe Yaalon vastasi Israelin armeijan radiossa.

Ei ole tarkkaa tietoa, mihin tietolähteisiin Netanjahu kommenteissaan viittasi. Vuonna 1947 julkaistun "Jerusalemin mufti" -kirjan mukaan entinen Hitlerin alainen oli todistanut Nürnbergin sotaoikeudenkäynnissä, että juutalaisten joukkotuho oli Husseinin suunnitelma.

Husseinia ei koskaan saatu Nürnbergiin oikeuden eteen. Hän kuoli Kairossa vuonna 1974.

Historioitsijoiden mukaan Hitler oli selkeästi puhunut juutalaisrodun tuhosta jo tammikuussa 1939. Husseinin Hitler tapasi kuitenkin vasta marraskuussa 1941. Tel Avivin yliopiston professori Dina Porat jaksaakin ihmetellä, miten Netanjahun tiedot ovat näin pielessä, sillä pääministerin isä oli kuuluisa historioitsija, professori Benzion Netanyahu.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja