Israelin pääministeri: Putin pyysi anteeksi Lavrovin Hitler-puheita – tästä on kyse

Presidentti Vladimir Putin pyysi anteeksi Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin viikonloppuisia Hitler-puheita. Asiasta uutisoivat muun muassa uutistoimisto Reuters ja BBC

Israelin pääministeri Naftali Bennettin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin on pyytänyt anteeksi maan ulkoministeri Sergei Lavrovin Hitler-puheita. 

Pääministeri hyväksyi Putinin anteeksipyynnön.

Bennett kertoi Putinin anteeksipyynnöstä sen jälkeen, kun oli keskustellut Putinin kanssa puhelimitse tänään torstaina.

Venäjä ei ole puhelinkeskustelun jälkeisessä lausunnossaan maininnut anteeksipyyntöä. Venäjä kuitenkin myönsi, että Bennett ja Putin olivat keskustelleet puhelun aikana holokaustista. 

Tästä Hitler-puheissa oli kyse

Lavrov sanoi viime sunnuntaina italialaismedian haastattelussa, että natsi-Saksan johtaja Adolf Hitler olisi ollut syntyperältään juutalainen. 

Italialaismedia oli kysynyt Lavrovilta, miten Venäjä voi oikeuttaa hyökkäyksensä Ukrainaan väittämällä, että maa yrittää "denatsifikaatiota" – toisin sanoen kaataa natsihallinnon Ukrainassa – samalla, kun Ukrainaa johtava presidentti Volodymyr Zelenskyi on juutalainen.

– Voin olla väärässä, mutta Hitlerissä oli myös juutalaista verta. Se, että Zelenskyi on juutalainen, ei merkitse yhtään mitään. Viisaat juutalaiset ihmiset sanovat, että kaikkein kiihkeimmät juutalaisvastaiset ovat yleensä juutalaisia, Lavrov oli sanonut BBC:n mukaan. 

Israelissa raivostuttiin Hitler-kommentista

Israelissa Lavrovin puheet otettiin järkyttyneinä ja raivostuneina vastaan, sillä Lavrov laukoi Hitler-kommenttinsa vain päiviä sen jälkeen, kun Israelissa vietettiin holokaustin muistopäivää.

Natsi-Saksa murhasi kuusi miljoonaa juutalaista holokaustin aikana. Holokausti tunnetaan juutalaisten kansanmurhana, jonka natsi-Saksa toteutti järjestelmällisesti toisen maailmansodan aikana. 

Israel vaatikin Lavrovilta anteeksipyyntöä. Pääministeri Bennett sanoi pian Lavrovin Hitler-kommenttien jälkeen, että "tällaisten valheiden tarkoituksena on syyttää juutalaisia itseään historian kauheimmista rikoksista ja siten vapauttaa juutalaisten sortajat vastuustaan". 

Nämä ominaisuudet erottavat Putinin diktaattorina Hitleristä, arvioi asiantuntija: “Hänet olisi voitu pudottaa matkan varrella monta kertaa” 1:23
Putinia on verrattu Hitleriin Venäjän armeijan sodassa tekemien julmuuksien vuoksi – nämä ominaisuudet erottavat Putinin diktaattorina Hitleristä

Lue myös:

    Uusimmat