Israelin armeija kertoo ampuneensa vahingossa panttivankeja – MTV seurasi sotaa

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa äärijärjestö Hamasin hyökkäyksestä seurannutta yhteenottoa Israelin kanssa perjantaina 15. joulukuuta 2023.

  • Israel sanoo päässeensä hyvin lähelle tavoitettaan tuhota Hamas.
  • Hamasin alainen terveysministeriö: Gazassa kuollut Israelin kaksi kuukautta kestäneessä hyökkäyksessä yli 18 200 ihmistä (11.12.2023).
  • Israelissa kuolonuhreja yli 1200 (Israelin viranomaiset 10.11.2023)
  • Aiemman tulitauon aikana Israel vapautti palestiinalaisvankeja, ja Hamas luovutti panttivankejaan Punaiselle ristille
  • Konflikti puhkesi lauantaina 7. lokakuuta, kun Hamas ampui Israeliin tuhansia raketteja; Israel vastasi ilmaiskuilla Gazaan

Kartta näyttää keskeiset alueet Israelin ja Hamasin konfliktissa 1:31

22.26: Israelin armeija kertoo ampuneensa vahingossa panttivankeja

Israelin armeija kertoo ampuneensa vahingossa kolme israelilaista vankia kesken taistelun Shejaiyassa. Sotilaat olivat luulleet henkilöiden aiheuttaneen uhkatilanteen ja tulittivat heitä kohti kohtalokkain seurauksin.

13.35: Yhdysvallat ei suosittele Israelille Gazan pitkäaikaista miehitystä

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantajan Jake Sullivanin mukaan Israelin ei olisi sopivaa miehittää Gazaa pitkällä aikavälillä. Sullivanin mukaan Gazan pitkäaikainen miehittäminen ei olisi oikein eikä siinä olisi järkeä Israelin kannalta.

Viime aikoina kansainvälinen yhteisö on vaatinut yhä voimakkaammin Israelia lopettamaan sotimisen Gazassa. Samalla on spekuloitu Gazan sodan jälkeistä tulevaisuutta. (STT)

11.22: Yhdysvallat haluaa nähdä tuloksia siviiliuhrien vähentämisessä Gazassa

Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan sanoo, että Yhdysvallat haluaa nähdä tuloksia Israelin siitä, että Israelilla on halu vähentää siviiliuhreja Gazassa. Hän sanoo, että Hamas käyttää siviiliejä ihmiskilpinä, piilotellen sairaaloiden ja koulujen takana. 

Hänen mukaansa Israelin hallitus on osoittanut merkkejä, että sillä ei ole pitkän aikavälin suunnitelmia Gazan valtaamiseksi. (Reuters)

8.45: Ranskalaispanttivanki löytyi kuolleena

Israelin erikoisjoukot kertoivat tänään, että 28-vuotiaan ranskalaispanttivangin ruumis löydettiin. Panttivanki on yksi lukuisista, jotka Hamas kaappasi musiikkifestivaalista suurhyökkäyksessään Israeliin. (Reuters)

8.34: Yhdysvallat toivoo Israelin siirtyvän kohdistettuihin iskuihin

Yhdysvaltain edustajat ovat keskustelleet Israelin kanssa. Tarkoituksena on muuttaa Israelin Gazan strategiaa kohti tarkempia Hamasiin kohdistettuja hyökkäyksiä, poispäin laajoista maahyökkäyksistä. Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan luonnehti, että tarkoitus olisi iskea korkean arvon kohteisiin. (Reuters)

Israel laajentaa iskujaan koko Gazan kaistalle 1:43
Kuun alussa kerrottiin, että Israel laajentaa iskujaan koko Gazan kaistalle.

8.17: Yhdysvaltojen senaatti päättää Israel-tuesta ensi viikolla

Yhdysvaltain senaatti äänestää ensi viikolla Ukrainalle ja Israelille annettavasta sotilastuesta, kertoo Yhdysvalloissa senaatin enemmistöjohtaja Chuck Schumer. Maan presidentti Joe Biden on vedonnut lainsäätäjiin Ukrainan ja Israelin tuen mahdollistamiseksi.

"Kaikki on nyt niin huonosti kuin mahdollista" – näin sotakirjeenvaihtaja Niko Nurminen kuvailee kriisiä Gazassa 2:58
"Kaikki on nyt niin huonosti kuin mahdollista" – näin sotakirjeenvaihtaja Niko Nurminen kuvailee kriisiä Gazassa.

Lue myös:

    Uusimmat