Israel aikoo jatkaa Gaza-neuvotteluja tällä viikolla, hallintolähde kertoo

Israelin Suomen-suurlähettiläs: "Kulisseissa neuvotellaan Gazan tulevaisuudesta" 5:42

Israelin hallituksen aikomuksena on jatkaa tällä viikolla neuvotteluja Gazassa olevien panttivankien vapauttamiseksi, kertoi israelilainen hallintolähde uutistoimisto AFP:lle lauantaina. 

Päätöstä edelsi Israelin ja Yhdysvaltain edustajien tapaaminen Pariisissa.

Israelilaismedian mukaan Israelin tiedustelupalvelu Mossadin johtaja David Barnea, Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n johtaja Bill Burns ja Qatarin pääministeri Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani tapasivat Pariisissa ja sopivat uusien neuvottelujen raameista. Yhdysvallat, Qatar ja Egypti ovat toimineet välittäjinä aiemmissa neuvottelukierroksissa Israelin ja äärijärjestö Hamasin välillä.

Neuvottelut kariutuivat aiemmin Rafahin maaoperaation vuoksi

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken puolestaan keskusteli Israelin sotakabinettiin kuuluvan Benny Gantzin kanssa uusista pyrkimyksistä tulitauon saavuttamiseksi Gazaan ja Rafahin rajanylityspaikan avaamiseksi, Yhdysvallat kertoi.

Neuvottelut Hamasin hallussa olevien israelilaispanttivankien vapauttamiseksi ja tulitauon aikaansaamiseksi Gazaan kariutuivat aiemmin tässä kuussa. Hamas on syyttänyt neuvottelujen epäonnistumisesta Israelin aloittamaa maaoperaatiota Rafahissa Gazan eteläosassa.

Israel vyörytti aiemmin tässä kuussa panssarivaununsa Rafahin alueelle ja otti haltuunsa Rafahin rajanylityspaikan, joka on olennaisen tärkeä avustuskuljetusten kannalta. Israel on myös uhannut laajentaa hyökkäystään Rafahissa. Rafahin kaupungissa on edelleen satojatuhansia palestiinalaisia, jotka ovat paenneet taisteluita muualta Gazasta.

Kansainvälinen tuomioistuin (ICJ) määräsi perjantaina Israelia pysäyttämään välittömästi hyökkäyksensä Rafahissa. Israel torjui odotetusti ICJ:n päätöksen.

Hamas otti lokakuun brutaalissa hyökkäyksessään 252 panttivankia, joista 121 on edelleen Gazassa. Heistä 37 on Israelin asevoimien mukaan jo kuollut.

Lue myös:

    Uusimmat