Israelin asevoimat jatkoi sotatoimia Gazan kaistalla – myös Rafahin alueella

Pääministeri Netanjahun mukaan taistelujen intensiivinen vaihe on päättymässä Rafahissa, mutta hyökkäys jatkuu.

Israelin asevoimat jatkoi maanantaina sotatoimia eri puolilla Gazan kaistaa, silminnäkijöiden mukaan myös Rafahin alueella. Vain päivää aiemmin Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu oli sanonut israelilaismedian haastattelussa, että taistelujen intensiivinen vaihe äärijärjestö Hamasia vastaan on päättymässä Gazan eteläosassa sijaitsevassa Rafahin kaupungissa.

– Tämä ei tarkoita sitä, että sota olisi loppumassa, mutta sodan intensiivinen vaihe on päättymässä Rafahissa, Netanjahu sanoi televisiohaastattelussa.

Netanjahun mukaan taisteluiden intensiivisen vaiheen päättymisen myötä Israel voisi siirtää joukkoja puolustustarkoituksiin pohjoiseen. Israel ja Iranin tukema äärijärjestö Hizbollah ovat tulittaneet toisiaan lähes päivittäin viime syksystä lähtien Israelin ja Libanonin välisellä raja-alueella.

Qatarilaismedia al-Jazeeran mukaan Netanjahu antoi haastattelussa ymmärtää, että hän olisi avoin osittaiselle sopimukselle, jonka myötä edes joitakin Gazassa olevia panttivankeja voitaisiin saada vapaaksi.

Hän kuitenkin tähdensi televisiokanavan haastattelussa, ettei suostuisi mihinkään aseleposopimukseen, joka toisi lopun Israelin sotilaallisille toimille Gazassa. Pysyvä aselepo on ollut yksi Hamasin tärkeimmistä vaatimuksista.

Israelin puolustusministeri Yhdysvalloissa

Israelin asevoimat sanoi joukkojensa "eliminoineen useita aseistautuneita terroristeja", hajottaneensa tunnelikuiluja ja löytäneensä "suuria määriä aseita" Rafahissa maanantaina.

Gazan kaistan pohjoisosassa Gazan kaupungissa sijaitsevan Al-Ahlin sairaalan lääkärit kertoivat uutistoimisto AFP:lle myöhään sunnuntaina, että ainakin viisi ihmistä oli kuollut ilmahyökkäyksessä YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestö UNRWA:n tiloihin.

Israelin asevoimien mukaan hyökkäys tehtiin militantteja vastaan, jotka olivat "operoineet rakennuksissa, jotka aiemmin toimivat UNRWA:n keskustoimistona".

Washingtoniin saapuneen Israelin puolustusministerin Yoav Gallantin odotettiin keskustelevan maanantaina paikallista aikaa Yhdysvaltain puolustusministerin Lloyd Austinin ja ulkoministerin Antony Blinkenin kanssa.

 


 

Lue myös:

    Uusimmat