Isovanhempien surulliset tarinat: Lastenlasten tapaaminen estetään 

Joskus ero tai muut ristiriidat perheessä voivat johtaa isovanhempien ja lastenlasten tapaamisten vähentymiseen – tai jopa niiden loppumiseen. Lukijamme kertoivat koskettavat tarinansa.

"Tulee raskas olo rintaan"

Minulla on kaksi lastenlasta, joita en ole saanut tavata kohta vuoteen. Lastenlapset ovat juuri siinä iässä, että olisi ihana seurata heidän kasvuaan ja viedä heitä vaikka metsään luontoretkille, kun pieni ihminen on niin vastaanottavainen ja itse rakastan luontoa ja sen anteja. Muutenkin voisin vielä kun jaksan antaa heille ja heidän vanhemmilleen jotain; aikaani, välittämistä, pullantuoksua, joulupiparien leipomisiloa, tarinoita, yhteistä laatuaikaa vanhemmille lastenhoidon myötä yms hauskaa. Saisin myös itse kokea olevani tärkeä ja jo pelkkä lapsen aidon ilon näkeminen ja halaus toisi elämääni iloa ja hyvää oloa, uskon että myös lapsenlapsilleni. 

Tilanne liittyy rahaan ja perintöasioihin. Olen tehnyt kaikkeni erilaisia yhteydenottoja ja muistamisia kuitenkin kunnioittaen heidän kotinsa koskemattomuutta, vastauksia ei ole tullut ja nyt päätin että en voi tehdä enää mitään ja lopetan yhteydenpitoyritykseni kokonaan, vaikka se onkin vaikeaa. Olen surullinen ja itkeskelen joskus, mutta yritän elää elämääni niin kuin minulla olisi vain yksi lapsi. Minulla on kaksi lasta ja kaksi lastenlasta fyysisesti, mutta henkisesti minulla on tällä hetkellä vain yksi lapsi. Väliin tulee raskas olo rintaan kun näen saman ikäisiä lapsia temmeltämässä. Yritän myös ohittaa kaupoissa lastenosastot, koska en voi ostaa heille mitään. 

En toivo kenellekään tällaista kohtaloa ja vanhuutta. Lapset, lapsenlapset ja heidän hyvinvointinsa ovat aina äidin sydämessä etusijalla eikä tätä täysin pääse yli vaikka kuinka yrittää unohtaa. Anteeksikin olen pyytänyt vaikka en oikein tiedä mitä pyysin anteeksi mutta ei auttanut sekään ihan kirjoitetulla kirjeellä. Toivon kovasti että vielä tulee se päivä, jolloin saan nähdä lastani ja hänen perhettään ja olla osa heidän elämäänsä. Aika näyttää. Iltarukouksessani muistan joka ilta myös näitä läheisiäni joihin minulla ei ole lupa olla kontaktissa. 

-Elämäntapaintiaani

"En olisi rakentanut suhdetta lapsenlapseeni"

Lastenlapsen tapaaminen on estynyt puolisovalinnan vuoksi. Jo lastenlapsen odotusaikana kysyin, että onko mikään mikä voisi estää yhteydenpidon – vastaus oli silloin että ei. Tämän kysyin, koska näin poikani kypsymättömyyden isäksi jo silloin. En olisi rakentanut suhdetta lapsenlapseeni, jos olisin tiennyt että näin voisi käydä. Toisin sanoen suhde olisi ollut, mutta ei sellainen suhde joka katkaistaisiin. Mielestäni se olisi liian suuri menetys lapselle. Aikuisena kykenen käsittelemään asian, mutta lapsi ei välttämättä sitä voi tehdä.

Tunteet ovat monenkirjavat ja koska asioita ei voitu selvittää pyöreän pöydän äärellä, en voi olla muuta kun surullinen. Tilanteessa on tullut yllättäviä näkökulmia esille... ja sanonta ”mikään ei ole varmempaa kun epävarma” on kuvaa tässäkin sitä miten asiat voivat muuttua. En tiedä mitä lastenlapseni tulevaisuus tuo mukanaan. Tahtooko hän tavata minua sitten vai olenko perin syyllinen asian tilaan? Voin hyväksyä senkin mutta totuuden tietää jokainen. Tahdon aikuisena kunnioittaa valintaa, mutta se ei voi tarkoittaa että teen valinnat sen mukaan mitä ympäristö sanelee. Valintani ja elämäni ovat ainutkertaisia ja päätökset omiani. Rakkaudella lapsenlapselle.

-Esteri-64

Miniä ei salli tavata

Oma ainoa lapseni erosi vuosi sitten ja pariskunnalla on nyt pian 2 vuoden ikäinen lapsi. Lapsi on ainut lapsenlapsemme. Emme saaneet eron jälkeen nähdä lapsenlastamme neljään kuukauteen. Vieraannuttamista harrastava lapsen äiti ei sallinut. Mitään syytä koskaan ei tullut ilmi. Isovanhempia ei tunnisteta lainkaan nykyisessä järjestelmässä! Tosin isäkään ei ole juurikaan paremmassa asemassa nyky-yhteiskunnassa, vaikka kyse on omasta lapsesta. Käsittämätöntä, miksi Suomen kaltaisessa sivistysvaltiossa ei tällaiseen epäoikeudenmukaisuuteen viatonta lasta kohtaan ei puututa.

-Isovanhempi581

Poikani lapset on kielletty tapaamasta mummia ja pappaa koska emme olla samaa mieltä entisen miniän kanssa. Viisi vuotta sitten nähty lapsia viimeksi.

Suru painaa

Lähetin yli vuosi sitten pojalleni viestin, miksen saa tavata lapsenlapsiani. Siihen vastasi miniä vihaisesti minulle, että olen häirinnyt heidän elämäänsä 14 vuotta ja minunlaiselleni ei kannata lapsia näytttää. Puhelimeen ei olla vastattu, ei viesteihin, ei mihinkään. Kävin äsken Helsingissä heidän asunnollaan, ja minut haukuttiin täysin lyttyyn ja alennettiin ihmisarvoni täysin minimiin. Poikanikin yhtyi sättimiseeni, minulle ei annettu puheenvuoroa ja läksin itkien pois. Olen pahoillani lastenlapsieni takia – en olisi halunnut kiistellä asioista lasten nähden ja kuullen. Olen surun murtama, masentunut ja todella suruissani. En enää tiedä, saanko koskaan nähdä pieniä lapsenlapsiani, jotka ovat pieniä poikia.

-Mummo Tampereelta

Tapaamisiin vähillä varoilla

Tulin mummoksi vuodenvaihteessa. Olen saanut tavata lapsenlastani neljä kertaa siten, että olen ajanut hänen kotiinsa käymään. Minulla pienituloisena eläkeläisenä ei ole kovin paljoa bensarahaa käytössä. Minun luokseni eivät ole suostuneet tulemaan. Miehestäni tuli eno kolme viikkoa ennen kuin minusta mummi. Sama tilanne hälläkin. Lastenlasta käytetään kyllä muilla sukulaisilla, monet kerrat ajettu meistä ohi ja ukillaan muutaman sadan metrin päässä lasta käytetty mutta ei meillä. Olemme ihmeissämme, minä vielä enemmän mummona kuin mieheni. Ei tyttäreni muistanut minua edes äitienpäivänä, ennen kuin mieheni lähetti muistutusviestin. Kuvia olen saanut sähköpostiini joka kerta monta kertaa pyydeltyäni. Ristiäisiin sain ihme kyllä osallistua, samoin mieheni suvun vauvan ristiäisissä olimme. Olen joka kerta käydessäni lapsenlapseni luona vienyt tuliaisia, vauvalle vaatteita, vanhemmille marjoja yms. En tosiaan koskaan kuvitellut isovanhemmuutta tällaiseksi.

-Sissispissis

Puolison ex-vaimo estää

Puolisoni lapsenlapsia en saisi tavata, puolisoni narsistinen ex-vaimo ei siedä. Hän raivoaa, jos vierailen heidän luonaan. Jokainen hyvä ihmissuhde on tärkeä lapselle. Narsisti eli ihminen jolla ei ole itsetuntoa ei ymmärrä tätä, mutta kaikki kuitenkin tottelee hänen määräyksiään. Surullista.

-Lena

"Kesällä näen heitä moneen kertaan"

Saan tavata lapsenlapsiani. Yksi asuu naapurikaupungissa ja häntä näen viikoittain mutta kaksi asuu Keski-Euroopassa ja heitä on vaikeampi tavata pitkän matkan vuoksi. Olen kyllä joskus kade ex-miehelleni jolla on varaa lentää heitä katsomaan koska haluaa. Kesällä lapset vanhempineen tulevat Suomeen, silloin näen heitä moneen kertaan. Kesää odottelen.

-Kolmen mummi

Saan tavata miten paljon vain, koska vain. Onneksi! En osaa kuvitellakaan muuta tilannetta. 

-lentoemo

Lue myös:

    Uusimmat