Isovanhemmat uhrautuvat isosti lastenlasten takia – ”Vaihdoin asuntoa, muutin paikkakuntaa, otin vuorotteluvapaata, ryhdyin lähihuoltajaksi”

Studio55.fi kysyi lukijoiltaan, hoitavatko he mielellään lapsenlapsiaan. Osa vastaajista on venynyt paljon enempään kuin satunnaisiin kyläreissuihin – ja täydestä sydämestä.

”Pappa hoiti tyttöä puolitoista vuotta”

Meillä on yksi lapsenlapsi, nyt 5-vuotias. Vanhemmat ovat eronneet ja lapsi isällään joka toinen viikonloppu. Pappa hoiti tyttöä puolitoista vuotta, jotta hän olisi hieman vanhempi päiväkotiin mennessään. Papalta ei tätä toki odotettu, mutta heitettiin ajatus ilmaan, ja muutamia viikkoja mietittyään pappa totesi, että kyllähän he pärjäävät. Ja hienosti pärjäsivätkin.

Otamme pikkuneidin mielellämme aina, kun tarvetta ilmenee, ja mieluusti muulloinkin. Säännöt ovat meillä hyvin pitkälle samat kuin vanhemmillakin. Joskus voi pientä lipsumista olla, mutta harvoin. Hän tulee mielellään kanssamme mökille, tykkää mennä kalastamaan papan kanssa ja puuhastelee kaikenlaista.

Mielestäni on pelkästään rikkaus ja etuoikeus, että saa osallistua tyttärentyttären elämään ja opettaa hänelle kaikenmoisia pikkujuttuja. Jos meille ei jostain syystä hoito sopisi, ei siitä mitään kinaa tule, vaan asia järjestyy sitten tavalla tai toisella. Eikä tulisi mieleenkään edes ajatella jotain ”palkkiota” hoidosta.

”Lastenlasten takia vaihdoimme asunnon isompaan”

Osallistun totta kai, lapsenlapset ovat elämäni tärkeimpiä ihmisiä. Olen paljon lasten kanssa ja otan heidät avosylin vastaan, jos haluavat tulla yökylään. Haen lapset koulusta ja teen läksyjä heidän kanssaan silloin, kun tarve vaatii. Heidän takiaan vaihdoimme asunnon isompaan, jotta on tilaa yöpyä mummolassa jne.

”Olemme muuttaneet paikkakuntaa päästäksemme hoitamaan”

Olemme mieheni kanssa muuttaneet paikkakuntaa päästäksemme hoitamaan lapsenlapsia. Olen hoitanut heitä päivisin vanhempien ollessa töissä. Päivät olivat pitkiä, puoli kahdeksasta aamulla jopa puoli kuuteen illalla. Hoidin lapset, siivosin kodin, pesin pyykitkin joskus. Kaiken tein ilolla ja rakkaudella. Päivällä mieheni tuli avuksi, luki lapsille pitkin päivää, pelaili pelejä, teki palapelejä ja rakenteli legolinnoja.

Nyt, kun lapset ovat koulussa, he tulevat aamuisin mummilaan vanhempien mukana heidän töihin mennessään. Valmistan hyvän ja ravitsevan aamupalan ja lähetän lapset kouluun. Iltapäivisin aika usein lapset saattavat tulla mummilaan ja laitan ruokaa. Piirtelevät ja pelailevat siinä läksyjen teon välissä. Ukki edelleen auttaa monissa toimissa ja asioissa.

Me rakastamme heitä ja haluamme antaa omalla hoitopanoksellamme heille hyvät, rakkaudelliset lähtökohdat elämään. Emme ole saaneet koskaan mitään palkkaa, eikä haluttaisikaan, omien lapsenlasten hoitamisesta. Kiitos on palkka, joka riittää heiltä kaikilta, sekä lasten rakkauden osoitukset, piirustukset ja pienet askartelut. Halaukset aina tullessaan ja lähtiessä.

Olemme opettaneet lapsenlapsiamme hyvään elämään, hyviin tapoihin, arvostamaan kaikkia ihmisiä erilaisuudesta riippumatta ja arvostamaan työtä ja kiittämään kaikesta mitä on. Haluan olla edelleen tiiviisti mukana heidän elämässään, ja siinähän sitä mummi ja ukki pysyy nuorekkaana ja trendikkäänä.

”Otin vuoden vuorotteluvapaata ja hoidin lastenlastani”

Ensimmäisen lapsenlapseni synnyttyä ja hoitoiän lähestyessä otin vuoden vuorotteluvapaata ja hoidin häntä. Nyt olen ollut 3 kuukautta töissä. Jään kokonaan pois ansiotyöstä syyskuussa -16, jään hoitamaan ensin vanhempaa lastenlasta, ja keväällä tulee toinen ihana tyttönen vielä mummun hoiviin.                

”Otin lapsen luokseni asumaan”

Olen ala-asteikäisen lapsenlapseni lähihuoltaja, vanhemmat eivät jaksaneet lapsen kanssa ja otin lapsen luokseni asumaan. Hoidan lisäksi luonani asuvan lapsenlapsen pikkusiskoa tarvittaessa, joskus useamman yön kuukaudessa. Saan sanoa, jos en halua tyttöä hoitoon, mutta useimmiten otan lapsen tänne jos vanhemmilla on menoja.

Olen luvannut kaikille lapsilleni, että olen tarvittaessa käytettävissä lastenhoitoon, mieluummin säännöllisesti ja kaikki lapset kerralla, että lapsenlapset oppivat tuntemaan serkkunsa. Toistaiseksi lapsenlapsia on vain nämä kaksi, mutta aion kyllä pitää kiinni antamastani lupauksesta.

Uskon, että vanhempien parisuhde voi paremmin, kun vanhemmilla on säännöllisesti aikaa parisuhteelle ja toisilleen. On tärkeää olla myös mies ja vaimo eikä vain isä ja äiti. Kun aikuisilla on hyvä olla, he jaksavat paremmin myös lastensa vanhempina.

Liian usein vanhemmilla on aikaa itselleen ja parisuhteelleen vasta eron jälkeen, kun lapsi on joskus sillä toisella vanhemmalla. Hoitamalla lapsenlapsiani toivon, että vanhempien parisuhde pysyisi parempana vuodesta toiseen.

Isovanhemman kielletyt tunteet

Mitä haasteita, paineita ja kiellettyjä tunteita isovanhemmuuteen liittyy? Siitä keskusteltiin Studio55.fi-ohjelmassa toukokuussa 2015. Vieraana oli perheneuvonnan koordinaattori Minna Oulasmaa Väestöliitosta.

25:43

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja