Mainos

Ison valliriutan haalistuminen pahenee ilmastonmuutoksen takia – korallit ovat vaarassa kuolla

1:13

Australian Ison valliriutan korallit haalistuvat uhkaavasti. Meriveden lämpenemisestä johtuva haalistuminen johtaa todennäköisesti korallien kuolemiin.

Australialaistutkijat ovat havainneet, että saasteiden vähentäminen tai kalastusrajoitukset eivät estä korallien vaalenemista.

– Tutkimuksemme osoittavat, että paikalliset toimet eivät riitä Ison valliriutan pelastamiseen. Ainoa tepsivä keino on ilmastonmuutoksen hillitseminen eli kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen, toteaa Korallitutkimuskeskuksen (ARC Center of Excellence for Coral Reef Studies) johtaja Terry Hughes.

Korallien haalistumistahti kiihtyy

Lämpenevä merivesi aiheuttaa koralleille stressiä, jonka seurauksena ne häätävät niiden sisällä asuvat värikkäät levät pois. Sen jälkeen korallit jäävät suojattomiksi ja sairastuvat tai kuolevat.

Jos vesi viilenee, korallit voivat toipua, mutta jos lämpötila pysyy korkeana liian kauan, korallit kuolevat.

Korallien toipuminen lämpenevän meriveden aiheuttamasta vaalenemisesta kestää jopa yli kymmenen vuotta.

– Suuri huolenaihe on se, että 19 vuoden aikana olemme havainneet jo neljä kertaa korallien haalistumisilmiön. Haalistumista tapahtuu entistä tiheämmin eivätkä korallit ehdi toipua. Ellei veden lämpenemistä saada kuriin, korallien tila huononee koko ajan, varoittaa Hughes.

Vuosi 2017 voi olla historian pahin

Pahoja korallien haalistumisia on havaittu vuosina 1998, 2002, 2016 ja 2017.

Tutkijoiden mukaan 2300 kilometriä pitkästä Isosta valliriutasta 91 prosenttia on kärsinyt vaalenemisesta vähintään kerran. Viime vuonna vaaleneminen tuhosi 22 prosenttia alueen koralleista.

Tästä vuodesta pelätään tulevan vielä huonompi.

– Vesi on siellä nykyään 32-asteista pohjaan asti. Monet korallit ovat jo kuolleet tai levän peitossa. Valliriutta on välittömässä kuolemanvaarassa ja se ylittää moninkertaisesti viime vuoden mittasuhteet, sanoo Richard Fitzpatrick, joka kuvasi Isoa valliriuttaa maaliskuun alussa ympäristöjärjestö WWF:lle.

Tutkijat ovat varoittaneet, että korallit kohtaavat massavaalenemisen vuoteen 2050 mennessä, mutta nyt kauhukuva näyttää toteutuvan huomattavasti aikaisemmin.

Koralliriuttoja ei olisi varaa menettää

Koralliriutat ovat tärkeitä niin ruuantuotannon kuin lääketieteenkin kannalta. Ne myös suojelevat rannikkoalueita myrskytuhoilta ja aaltojen kulutukselta. Tuhannet kalalajit elävät ainoastaan koralliriutoilla. Riutoilta on löydetty monia lääkeaineita.

Viranomaiset ovat huolissaan myös turismin kuihtumisesta. Arviolta puoli miljardia ihmistä sää toimeentulonsa koralliriutoista.

– Tällä menolla korallit eivät enää houkuttele turisteja tänne. Juuri korallien värikkyys ja kauniit kalat ovat olleet vetonaulamme, suree Magnetic Islandin kehitysyhdistyksen puheenjohtaja Lorna Hempstead.

Lämpenevän meriveden aiheuttaman haalistumisen lisäksi korallit kärsivät haurastumisesta, joka johtuu hiilidioksidin aiheuttamasta meren happamoitumisesta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.