Iso osa suomalaisista sortuu tähän ennen nukkumaanmenoa – vaikuttaa myös yöuniin ja aamuihin: "Kannustaisin pohtimaan tarkemmin käyttäytymistään ilta- ja yöaikaan"

Hyvän unen resepti – vieraana unilääkäri Henri Tuomilehto 9:57
Miten saa paremmin unta? Unilääkäri Henri Tuomilehto kertoo videolla hyvän unen reseptin.

Tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat kovia napostelemaan iltaisin. Vääränlaiset ruokailutottumukset voivat monen muun seikan ohellaa vaikuttaa sekä unen laatuun että seuraavan aamun syömisiin.

YouGovin äskettäin Herbalife Nutrition -yritykselle tekemä tutkimus osoittaa, että peräti 93 prosenttia suomalaisista napostelee iltaisin. Jopa 27 prosenttia suomalaisista sortuu ennen nukkumaanmenoa makeisiin herkkuihin, kuten suklaaseen, muffineihin tai makeisiin.

– On selvää, että runsas iltasyöminen vaikuttaa siihen, syömmekö aamiaista vai emme. Tämä käy ilmi myös kyselyn tuloksista. Tulosten mukaan jopa 38 prosenttia suomalaisista jättää väliin aamiaisen yhtenä tai useampana päivänä viikossa, Herbalife Nutritionin Pohjoismaiden johtaja Mia Bergmann kertoo.

Sorrutko helposti naposteluun? Korvaa illan makeat herkut näillä proteiinipommi-letuilla: Hanna Sumarin kaura-banaaniletut

Jo vuosikausia on keskusteltu aamiaisen tärkeydestä. Bergmann ei olisi huolissaan niistä suomalaisista, jotka jättävät aamiaisen tarkoituksella väliin, koska he ovat luultavasti löytäneet elämäntyyliinsä sopivia muita terveellisiä ratkaisuja.

– Tutkimuksen mukaan kuitenkin yli 600 000 suomalaista haluaisi syödä aamiaista, mutta ei onnistu siinä. Näitä henkilöitä kannustaisin pohtimaan tarkemmin käyttäytymistään ilta- ja yöaikaan, Bergmann sanoo.

Liian vähäinen uni saa jättämään aamiaisen väliin

Kysely paljastaa, että 41 prosenttia suomalaisista ei nuku riittävästi. Kolme kymmenestä suomalaisesta nukkuu kuusi tuntia tai vähemmän. Vastaajien mukaan tärkeimmät syyt liian vähäiseen uneen ovat unta häiritsevät ajatukset  ja erilaisten näyttöjen, kuten puhelinten, tietokoneiden ja television käyttö ennen nukkumaanmenoa. Osa suomalaisista sen sijaan kokee, että puoliso tai kumppani estää heitä nukkumasta riittävästi.

– Mielestäni unen puute on tärkeä selitys sille, miksi monet suomalaiset jättävät väliin aamiaisen. Puolet suomalaisista myöntääkin, että väsymys ja ajan puute aamulla ovat syitä aamiaisen väliin jättämiseen, Bergmann sanoo.

Ratkaisu: Syö kevyt ja terveellinen iltapala ja helppo aamupala

Bergmann suosittelee, että suomalaiset yksinkertaistaisivat suosiolla aamiaisiaan ja illallisiaan. Harvalla on aikaa ja energiaa valmistaa hotellitason aamiaista tiistaiaamuna. 

– Suklaan ja illallisen tähteiden sijaan ehdotan kevyttä ja terveellistä iltapalaa, jota ei syödä liian myöhään. Aamuisin kannattaa laskea rimaa, jos on väsynyt ja on kiire. Unohda marjoilla ja vihanneksilla koristellut "Instagram-aamiaiset". Keskity sen sijaan luomaan helppo aamurutiini, jota on helppo noudattaa.

Bergmann muistuttaa, että tärkeintä on syödä jotain, vaikka sen tekisi sitten tien päällä. Tutkimuksissa ei ole pystytty todistamaan väitettä, jonka mukaan aamiainen olisi päivän tärkein ateria. On kuitenkin totta, että aamiaisen väliin jättämisellä voi olla vaikutusta esimerkiksi päivän muiden aterioiden sisältöön. Helsingin Sanomat nosti keväällä 2019 esiin tutkimuksen, jonka mukaan aamiaisen väliin jättäminen on yhteydessä yleisestikin huonompiin elintapoihin, jotka kostautuvat korkeampana kuolleisuutena.

Mitä aamuisin kannattaa syödä? Tässä muutamia terveellisiä vaihtoehtoja: Tässä ovat parhaat aamupalaruoat rasvanpolttoon – ravitsemusasiantuntija suosittelee

Lähteet: Herbalife Nutrition, Helsingin Sanomat


Lue myös:

    Uusimmat