Iso joukko venäläisiä ja valkovenäläisiä suljettiin MM-kisoista – suomalaispomo kysymyksiä herättävästä selvitystyöstä: "Kai siihen täytyy luottaa"

Kansainvälinen painiliitto UWW kertoo sulkeneensä 26 venäläistä ja valkovenäläistä henkilöä ensi viikolla alkavista painin MM-kisoista selvitystyön tuloksena. Suomen Painiliiton toiminannjohtaja Pasi Sarkkinen pitää päätöstä jollakin tavalla selkiyttävänä, vaikkei "tilanne maailman tai urheilun kannalta hyvä ole".

UWW kertoo, että 235 venäläistä ja valkovenäläistä urheilijaa ja taustahenkilöä käytiin läpi "tarkassa ennakkotarkistuksessa" ennen kuin heidän katsottiin kelpaavan MM-kisoihin. Päätöksen 26 henkilön kelpaamattomuudesta teki UWW:n paneeli perustuen yksityiseltä tiedustelupalveluita tarjoavalta yritykseltä saatuihin tarkistusraportteihin.

– 235 nimestä 26 henkilöä katsottiin kelpaamattomiksi joko siksi, että he tukevat aktiivisesti (Ukrainassa) käynnissä olevaa sotaa tai heidän on vahvistettu kuuluvan armeijaan tai kansalliseen turvallisuusjärjestöön, UWW:n tiedotteessa sanotaan.

UWW päätti huhtikuussa sallia venäläis- ja valkovenäläisurheilijoiden osallistumisen arvokisoihin. Kilpailuissa urheiljat esiintyvät ilman lippuja tai muita maatunnuksia, eikä Venäjän ja Valko-Venäjän kansallislauluja soiteta mitaliseremonioissa, joissa maiden edustajat esiintyvät. 

Suomen Painiliitto vastusti maiden urheilijoiden paluuta kansanvälisiin kilpailuihin. Liiton toiminnanjohtaja Pasi Sarkkinen kertoo suomalaisten saaneen vastikään tiedon UWW:n tekemästä ennakkoseulasta.

– Oli tuo jollain tavalla selkiyttävää, että siellä jonkinlainen prosessi on, missä selvitetään urheilijoiden taustoja, koska kuitenkin KOK (Kansainvälinen olympiakomitea) edellyttää, että urheilijat ovat todella jollain tavalla... Etteivät he ainakaan mitenkään merkittävällä tavalla ole edistämässä sotaa, Sarkkinen sanoo.

– On tietysti todettu, että näissä maissa vähintäänkin maan sisäisen propagandan välineitä ovat ne kansainvälisesti menestyvät urheilijat, mutta että he eivät nyt ainakaan olisi palkkasuhteessa armeijaan tai mitään vastaavaa.

Sarkkinen sanoo suomalaisten olleen tietoisia UWW:n MM-kisaseulasta. Vastaavaa selvitystä venäläis- ja valkovenäläisurheilijoiden taustoista oli tehty aiemmin kesällä Unkarin ranking-kilpailun yhteydessä. Tuolloin suuri osa selvityksen kohteista ei Sarkkisen mukaan päässyt mukaan kilpailuun.

– Oli tieto, että tarkastuskuviota tehdään. Oli myös tieto siitä, että Ukraina ilmeisesti on ollut erittäin aktiivinen tietojen hankkimisessa. Myös muissa lajeissa kuin painissa.

Sen tarkemmin Sarkkinen ei osaa arvioida, kuinka perusteellisia tehdyt selvitykset ovat olleet.

Se kuitenkin on varmaa, että 235 venäläisen ja valkovenäläisen henkilön perusteellinen taustojen selvittäminen vie aikaa ja rahaa. 

Sarkkinen kertoo kuulleensa Unkarin painiliiton työntekijältä, että kesäisen ranking-kilpailun yhteydessä venäläiset olisivat maksaneet 1 000 dollaria jokaisen kilpailuun pyrkineen henkilön taustojen selvitystyöstä. 

– Tämä on ainoa, mitä olen kuullut, enkä tietenkään ole mitään dokumentteja asiasta nähnyt, Sarkkinen toteaa.

– Kai siihen (selvitystyöhön) täytyy sitten vain luottaa.

Painin MM-kisat alkavat Belgradissa ensi viikon lauantaina. Aiemmasta ilmoituksestaan poiketen myös ukrainalaisurheilijat ovat osallistumassa kisoihin, vaikka venäläiset ja valkovenäläiset ovat saaneet osallistumisoikeuden.

– Eihän tuo tilanne maailman tai urheilun kannalta hyvä ole, mutta on se siinä mielessä oikeudenmukaisempi. Jos todella nämä tarkastukset toimivat ja se on toimiva systeemi, ja ukrainalaisetkin voivat osallistua samoihin kilpailuihin, ollaan jo vähän paremmassa tilanteessa isossa kuvassa.

Lue myös:

    Uusimmat