Kuningatar Elisabetin kuollessa voimaan astuu liuta erikoisia käytäntöjä – näin Iso-Britannia tulee pysähtymään suruajan koittaessa

0:45
Kuningatar Elisabet piti perinteisen joulupuheensa

Kun kuningatar Elisabet kuolee, tulee voimaan useita erilaisia käytäntöjä. 

Vaikka 93-vuotias kuningatar Elisabet vaikuttaa olevan edelleen hyvissä ruumiin ja sielun voimissa, on kuitenkin väistämätöntä, että jonain päivänä hän kuolee ja kruunu siirtyy hänen pojalleen prinssi Charlesille.

Kun Elisabet siirtyy ajasta ikuisuuteen, tapahtuu paljon asioita. Keräsimme kokoon listan erilaisista käytännöistä, jotka tulevat voimaan Iso-Britannian hallitsijan kuollessa. 

Operaatio "London Bridge"

Buckinghamin palatsilla on erittäin yksityiskohtainen toimintasuunnitelma, joka otetaan käyttöön välittömästi kuningattaren kuoleman jälkeen. Operaatio kulkee tiettävästi nimellä "London Bridge" pääkaupungissa sijaitsevan kuuluisan nähtävyyden mukaan. 

Kun suunnitelma otetaan käyttöön, tulevat kansalaiset saamaan runsaasti virallisia tiedotteita palatsilta asiasta tämän myötä. 

Kuninkaallinen perhe kerääntyy yhteen

Mikäli Elisabet sairastuu vakavasti tai hänen fyysinen kuntonsa heikkenee merkittävästi niin, että kuoleman voidaan olettaa olevan lähellä, kerääntyvät muut kuninkaallisen perheen jäsenet tämän luokse jättämään jäähyväisensä sekä osoittamaan kunnioituksensa hallitsijaa kohtaan. 

Kun Elisabetin äiti, kuningataräiti Elisabet menehtyi vuonna 2002, hänellä oli aikaa ennen tätä jopa soittaa viimeiset puhelunsa ja lahjoittaa pois osa hevosistaan. 

Koodikieli käyttöön

Kun kuningatar poistuu keskuudestamme, kaikki merkittävät henkilöt tulevat saamaan tiedon tästä tietyn koodikielen avulla. Asiasta ei tiedoteta julkisuuteen heti. 

Kertoman mukaan edellinen koodi, jolla tiedotettiin hallitsijan kuolemasta, oli "London Bridge is down" (suom. London Bridge on kaatunut). 

Suru-uutisesta tiedotetaan usein eri tavoin

Perinteitä noudattaen suruasuun pukeutunut henkilökunnan jäsen ripustaa Buckinghamin palatsin porteille mustareunaisen ilmoituksen, jossa ilmoitetaan kuningattaren menehtyneen. Koska eletään 2000-lukua, ilmoitetaan asiasta myös hovin nettisivuilla. 

Kelloja soitetaan

Lontoossa liput lasketaan puolisalkoon ja kirkonkellot ympäri kaupungin soivat edesmenneen kuningattaren muistolle. Westminster Abbeyn kuuluisaa tenorikelloa soitetaan myös tässä tapauksessa. Suuria tapahtumia saatetaan perua ja ihmiset kerääntyvät Buckinghamin palatsin eteen osoittamaan kunnioitustaan. 

Charlesista tulee kuningas ja hän valitsee nimensä

Elisabetin vanhin poika prinssi Charles nousee valtaistuimelle kuninkaana ja astuu rooliin, johon hän on valmistautunut koko elämänsä ajan. 

Kun Elisabet kuolee, Charles tulee pitämään puheen saman päivän iltana ja hänet julistetaan kuninkaaksi seuraavana aamupäivänä kello 11 hänen vannoessaan valansa. Sanansaattajat lukevat julistusta ääneen ympäri kaupungin, trumpetit soivat ja kanuunoilla ammutaan kuninkaallinen kunnianosoitus. 

Charles kuitenkin kruunataan vasta sitten, kun Elisabetin kuolemaa seuraava suruaika on ohi. 

Kun Charlesista tulee kuningas, hänet saatetaan tulla tuntemaan eri nimellä. Charles valitsee halutessaan minkä vain nimen itselleen tullessaan kuninkaaksi. Esimerkiksi Elisabetin isä, kuningas Yrjö oli nimeltään prinssi Albert ennen valtaannousuaan. 

Tultuaan kuninkaaksi Charles joutuu ensi töikseen aloittamaan ensimmäisen kiertueensa kuninkaana ja vierailemaan kuningaskuntansa "kotimaissa" Britteinsaarilla. 

Kun Charles palaa kiertueeltaan, saatetaan Elisabet haudan lepoon. 

Perimysjärjestys etenee

Kun Charlesista tulee kuningas, tulee hänen vanhimmasta pojastaan prinssi Williamista seuraava kruununperijä. William tulee ottamaan tämän myötä käyttöönsä isänsä tämän hetkisen tittelin Walesin prinssi. 

Tämän kaavan mukaisesti Williamin puolisosta herttuatar Catherinesta pitäisi tulla Walesin prinsessa. Catherine kuitenkin saattaa kieltäytyä tittelistä kunnioittaakseen Williamin edesmennyttä äitiä prinsessa Dianaa, joka oli edellinen Walesin prinsessa. Tästä syystä Charlesin puoliso herttuatar Camillakin tunnetaan Cornwallin herttuattarena, sillä hän ei ottanut käyttöönsä Walesin prinsessan titteliä kunnioittaakseen Dianan muistoa. 

Kun Williamista tulee seuraava kruununperijä, ovat hänen lapsensa tämän jälkeen vuorossa. Ensimmäisenä kruununperimysjärjestyksessä Williamin jälkeen on tällä hetkellä kuusivuotias prinssi George.

Kansalaisten suruaika

Kuningatar Elisabetin kuolema tulee näkymään vahvasti myös brittiläisessä arjessa. Kuolemaa seuraa 12 päivän virallinen suruaika, jonka aikana BBC ei saa esittää ohjelmistossaan komedioita tai muita humoristisia ohjelmia. 

Uutisankkureilla on kertoman mukaan jo nyt varalta töissä mukanaan suruvaatteet, jotka ollaan valmiina vaihtamaan päälle milloin vain suru-uutisen saavuttaessa kansan. Myös kansainvälisten reittilentojen kapteenit ovat valmiudessa tiedottamaan asiasta matkustajilleen, jotka ovat uutisten ulottumattomissa tiedon tullessa julkiseksi. 

Lontoon pörssi tullaan todennäköisesti pysäyttämään lyhyeksi ajaksi kunnianosoituksena kuningattarelle. Pörssin sulkeminen, edes pienelle aikavälille, aiheuttaa maan taloudelle todennäköisesti valtavia menetyksiä. 

Useat Lontoon suosituimmista nähtävyyksistä tullaan sulkemaan hetkeksi, kuin myös useat päivittäispalvelut. Sekä kuningatar Elisabetin hautajaispäivä että Charlesin kruunajaispäivä tulevat olemaan kansallisia vapaapäiviä, jolloin suurin osa palveluista on pois käytöstä.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja