Isät ja muut tukihenkilöt pääsevät pian takaisin synnyttäneiden osastolle ja mukaan keisarinleikkauksiin – paitsi pääkaupunkiseudulla

Poikkeustilanne aiheuttaa poikkeusrajoituksia synnytysosastoilla 7:55
MTV:n Viiden jälkeen -ohjelma kertoi synnytysosastojen rajoituksista huhtikuussa.

Synnyttäjän oireeton tukihenkilö saa taas pian vierailla synnyttäneiden osastolla ja osallistua keisarileikkaukseen.

Koronaepidemian vuoksi asetettuja rajoituksia aletaan purkaa ensi maanantaista lähtien. Kyseessä on asiasta ensin tiedottaneen Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän ja ylilääkäri Anu Niemisen mukaan valtakunnallinen linjaus, jonka pohjalta alueelliset toimijat voivat jatkossa hoitaa synnytyksiä.

Päätöksen teki sama keskussairaaloiden erikoislääkäreistä ja asiantuntijoista koostuva valtakunnallinen työryhmä, joka päätti aiemmin rajoitusten tiukennuksesta koronaepidemian vuoksi.Voimassa pidetään edelleen äitiyspoliklinikkaa koskevat rajoitukset, eli tukihenkilö ei edelleenkään toistaiseksi pääse esimerkiksi seulontaultraäänitutkimuksiin tai lääkärin vastaanotolle.

Alueellinen tautitilanne määrittää luvat

Valtakunnallista päätöstä sovelletaan eri alueilla eri tavoin kunkin maakunnan epidemiatilanteen mukaan.

Esimerkiksi Päijät-Hämeen hyvinvointipiirissä synnyttäneiden osastolle pääsevät vain tukihenkilöt, jotka ovat samalta alueelta, vaikka synnyttäjä itse voi tulla sairaalaan muualtakin, ylilääkäri Nieminen toteaa.

Helsingin yliopistollinen sairaala HUS purkaa synnyttäjien tukihenkilöiden läsnäolorajoituksia asteittain. Kaikista Suomen koronavirustartunnoista yli 70 prosenttia on ollut pääkaupunkiseudulla.

Ensimmäisenä tukihenkilöt saavat tulla synnyttäjän ja vastasyntyneen mukaan Helsingin Perhepesähotelliin ensi maanantaista alkaen, tiedotteessa kerrotaan. Naistenklinikan vieressä ja Scandic Hotel Meilahdessa sijaitseva Perhepesähotelli on erillään sairaalasta.

HUSin naistentautien ja synnytysten toimialajohtaja Seppo Heinonen pahoittelee, ettei heidän toimialueellaan ole vielä mahdollista avata tukihenkilöiden pääsyä sairaaloissa sijaitseville synnyttäneiden osastoille, vaikka useissa muissa sairaanhoitopiireissä näin tehdäänkin.

Lue myös:

    Uusimmat