Isännöintiliitto: Kiinteistönomistajille tulossa tuhansien eurojen lisälasku?

Isännöintiliitto tyrmistyi siitä, että eduskunta on säätämässä lakia, joka tuo kiinteistönomistajille tuhansien eurojen tarpeettoman lisälaskun. Energiatodistuksesta uhkaa tulla kallis, raskas ja ennen kaikkea turha. Ympäristövaliokunnan mietintö asiasta julkistettiin tiistaina 11.12.

Uuden energiatodistuksen laatimiskustannukset olisivat kerrostalossa noin 1000-1500 euroa. Ympäristöministeriö seuraa energiatodistuksen hintatason kehittymistä.

– Mikäli laki menee läpi eduskunnassa, energiatodistus on jatkossa teoreettinen laskelma, jolla ei juurikaan ole todellista vaikutusta energiansäästöön. Lisäksi tästä tulee tuhansien eurojen lisäkulut kiinteistönomistajille, Isännöintiliiton toimitusjohtaja Tero Heikkilä toteaa.

Energiatodistuksen ulkopuolelle on jäämässä merkittäviä energiankulutukseen vaikuttavia tekijöitä, kuten rakennusten tekniset järjestelmät ja käyttäjien toiminta. Teoreettinen energiatodistus ei kerro mitään rakennuksen todellisesta energiankulutuksesta ja -kustannuksista. Heikkilän mukaan energiatodistus ei vähennä energiankulutusta yhtäkään kilowattituntia, vaan todellista energiansäästöä saataisiin aikaan panostamalla säätöihin ja asukkaiden valistamiseen.

– Lakia valmistellut ympäristövaliokunta ei ole huomioinut lausuntojamme, joissa tuodaan esiin ongelmat. Laki uhkaa muuttaa energiatodistuksen hyödyttömäksi ja lisää kiinteistönomistajien kustannuksia turhaan, Isännöintiliiton lakiasiantuntija OTM Marina Furuhjelm kummastelee.

Mikä energiatodistus on?

Energiatodistuksen avulla kuluttajat voivat vertailla rakennusten energiatehokkuutta.
Energiatodistuksessa ilmoitetaan se energiamäärä, joka tarvitaan rakennuksen tarkoitustaan vastaavaan käyttöön. Jotta energiatehokkuuden arviointi ja vertaaminen muihin vastaaviin rakennuksiin olisi mahdollista, energiatehokkuuden perusteella kiinteistölle määritellään energialuokka asteikolla A-G. Vähiten energiaa kuluttaa A-luokan kiinteistö, eniten G-luokan kiinteistö. Kiinteistön lämmitysmuoto ei vaikuta rakennuksen saamaan energialuokkaan.

Energiatehokkuuden parantaminen on ennen kaikkea kiinteistön omistajan etu, sillä mitä vähemmän energiaa kiinteistö kuluttaa, sitä enemmän omistaja säästää.

MTV3 / Jokakoti

Lähteet: Isännöintiliitto, Ymparisto.fi

Lue myös:

    Uusimmat