Mainos

Isä luuli flunssaksi – 3-vuotias tytär kuolikin pari päivää myöhemmin verenmyrkytykseen: "Emme saaneet tilaisuutta taistella"

Peter haluaa valistaa muita vanhempia sepsiksen oireista. 

Englantilainen Peter Howarth menetti kolmevuotiaan tyttärensä vuonna 2014. Howarth haluaa nyt varoittaa muita vanhempia taudista, jota Pippa-tytön tapauksessa pidettiin virheellisesti flunssana – kohtalokkain seurauksin.

Pippa vaikutti aluksi vain flunssaiselta: hän oli veltto ja kuumeinen, kertoo Popsugar-sivusto. Muutaman sairauspäivän jälkeen tytön hengitys vaikutti perheestä oudolta, ja hänet vietiin sairaalaan.

Pipalla diagnosoitiin keuhkokuume, ja hänen keuhkoissaan oli nestettä. Vakavin ongelma jäi kuitenkin piiloon. Pipalla oli myös verenmyrkytys eli sepsis.

Verenmyrkytyksen oireita

 • Korkea, horkalla nouseva kuume
 • Nopeasti huononeva yleiskunto 
 • Verenmyrkytys voi olla myös kuumeeton, jolloin oireita ovat yleiskunnon romahtaminen ja mahdollisesti sekavuus, ripuli ja oksentelu

Sepsis vaatii aina nopeaa hoitoa ja ripeän antibioottihoidon. Jo muutaman tunnin viive voi huonontaa eloonjäämisen mahdollisuuksia.

– Ihmiset eivät tiedä, miten nopea sepsis on, ja miten äkkiä se muuttaa elämän, Howarth kuvaa.

– Pippa meni (sairaalaan) seitsemältä illalla ja kuoli ennen aamuneljää. Niin nopeasti se vie hengen.

Lääkärit diagnosoivat sepsiksen vasta, kun oli jo liian myöhäistä. Howarth ei tiennyt kuolevan lapsensa kättä pidellessään, mistä on kyse.

– Olin paikalla kymmeneltä illalla ja hänet oli kytketty tippaletkuihin, mutta hän vaati silti pinkkejä juomia ja satua. Hän pomotteli minua, hän oli pirteä. Kello tuli aamukolme ja ajattelin, ettei hän voi hyvin. Hän puhui, mutta puhe oli hölynpölyä eikä siinä ollut järkeä.

Isä haki hoitajan huoneeseen, lapsi tarkastettiin eikä kukaan vieläkään epäillyt sepsistä.

– Istuin hänen kanssaan puoli tuntia tämän jälkeen huoneessa, vain hänen kättään pidellen. Pidin häntä kädestä, kun hän lakkasi hengittämästä. Siinä se.

Lapsi yritettiin pelastaa, mutta turhaan. Lopulta oikea kuolinsyy selvisi.

– Emme saaneet tilaisuutta taistella, hän oli poissa ennen kuin saimme yrittää. Meillä ei ollut mahdollisuuksia, hänellä ei ollut mahdollisuuksia.

Howarth haluaakin varmistaa, että muut vanhemmat tuntevat verenmyrkytyksen oireet.

– Jos voin millä tahansa tietoisuuden levittämisellä auttaa yhtä ihmistä kysymään kysymyksiä ja pelastamaan yhden elämän, siinä on yksi perhe, jonka ei tarvitse kulkea läpi sen helvetin, jonka me jouduimme kokemaan.

***

Katsomo-video ei ole saatavilla


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.