Mainos

IS: Vantaalainen opettaja petkuttaa nettihuijareita vapaa-ajallaan – Riku, 29, arvelee huijanneensa yli tuhatta

Vantaalainen opettaja on huijannut nettihuijareita jo kymmenen vuoden ajan, Iltasanomat uutisoi.

Vantaalla erityisopettajana työskentelevä Riku Salmivuori, 29, on metsästänyt verkkohuijareita jo vuosikymmenen ajan. Vapaa-ajallaan vapaaehtoistoimintaa harrastava Salmivuori kertoo Iltasanomille taustalla olevan halun auttaa huijausten uhreja ja hidastaa verkkohuijareiden työtä mahdollisimman paljon.

Salmivuori arvelee huijanneensa useita satoja, jopa yli tuhatta nettihuijaria yhdessä ”metsästäjäkumppaniensa” kanssa. Huijareiden jäljille he pääsevät esittämällä itse netissä potentiaalisia uhreja.

Tavoitteena on tuhota kaikki huijareiden käytössä olevat resurssit uhrien tiedoista väärennettyihin verkkosivuihin. Salmivuori myöntää, että homma on myös omalla tavallaan hauskanpitoa.

Romanssihuijaukset yleistyneet

Nettihuijausten kirjo on laaja, mutta Salmivuoren mukaan tällä hetkellä yleisimpiä huijaustapoja ovat romanssihuijaukset. Tällaisen kohteeksi joutui hiljattain pohjalaisnainen, jolta amerikkalaismajurina esittäytynyt mies huijasi 56 000 euroa.

Röyhkeä uusi keksintö on palautushuijaus, jossa huijari lähestyy uhriaan onnistuneen vedätyksen jälkeen uudestaan poliisiksi tekeytyneenä. Huijari vetoaa uhriin lupaamalla, että huijatut rahat saadaan takaisin. Uhrille koituu kuitenkin tästä yllättäviä kustannuksia, joilla uhrilta lypsetään vain enemmän rahaa.

Useimmiten huijauksia tehtaillaan mitä ilmeisemmin Länsi-Afrikassa. Suomalaishuijarit puolestaan toimivat usein esimerkiksi huuto.netissä tai tori.fissä, joissa huijarit myyvät olemattomia tavaroita.

Salmivuori harmittelee sitä, että iso osa huijauksista jää raportoimatta viranomaisille häpeän vuoksi.

– Uhrit häpeävät sen takia, että uhreja kutsutaan helposti idiooteiksi. Kun jotakuta huijataan ja hän joutuu rikoksen uhriksi, ja sitten joku tuntematon tulee sanomaan, että oletpa pässi, niin kyllä sitä helposti alkaa hävetä, vaikka ei ole mitään syytä, Salmivuori kertoo Iltasanomille.

Lähde: Iltasanomat

Salmivuoren harrastuksesta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

***

0:47

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.