IS: Karmea paljastus helsinkiläisravintoloista – ruokia vessassa ja lihat lämpimässä

Ilta-Sanomat kävi läpi satoja Helsingin Ympäristökeskuksen tarkastuskertomuksia ravintoloista. Vakavia hygieniaongelmia paljastui yllättävän paljon myös korkeatasoisimmista ravintoloista.

Ilta-Sanomien käsiinsä saamat Helsingin Ympäristokeskuksen raportit paljastavat ravintolakeittiöiden karmean kunnon. Raporteista käy ilmi, että monissa keittiössä ruoka valmistetaan seiniin, pöytiin ja laitteisiin pinttyneen lian keskellä.

Elintarvikesäilytyksessäkin on monin paikoin toivomisen varaa. Ruokaa säilytetään ravintoloissa väärin tai sitä käsitellään likaisissa oloissa. Likaiset olosuhteet ovat raporttien mukaan aiheuttaneet laajojakin ruokamyrkytysepidemioita.

Pahimmissa tapauksissa ravintoloiden lattioilta on paljastunut jopa rotan ulostetta. Ilta-Sanomien mukaan ongelmat eivät suinkaan rajoitu halpoihin pizzerioihin tai kebabpaikkoihin, vaan yllättävän paljon ongelmia löytyy myös korkeatasoisista paikoista.

– Ruoanvalmistus on niin kiireistä hommaa, että puutteita voi löytyä ihan mistä tahansa, Helsingin johtava terveystarkastaja Leea Kultanen toteaa Ilta-Sanomille.

Lihaa säilytettiin lämpimässä – vessa toimi säilytystilana

Ilta-Sanomat paljastaa jutussaan muutaman yksittäisen tapauksen Ympäristökeskuksen raporteista. Raporteista paljastui muun muassa tapaus, jossa kalliimman luokan à la carte-ravintolan ruoka ei läpäissyt terveystarkastusta. Ravintolan kalakeittopohjan hygieeninen laatu todettiin mikrobiologisessa tutkimuksessa huonoksi. Myös siivousvälineitä säilytettiin kyseisessä ravintolassa väärin.

Itä-Helsingissa toimiva aasialaisravintola joutui sen sijaan sulkemaan ovensa vakavien hygieniapuutteiden vuoksi. Terveystarkastuksessa ravintolan keittiö todettiin likaiseksi, eikä käsienpesuallasta ollut lainkaan käytössä. Kaapeissa säilytettyjen lihojen lämpötiloiksi mitattiin 16,1 ja 19 astetta. Ravintola sai kuitenkin avata uudestaan ovensa jo seuraavana päivänä, kun tarkastaja totesi puutteet korjatuiksi.

Muutamassa ravintolassa henkilökunnan wc-tiloja oli sen sijaan käytetty ruokien ja astioiden säilytyskaappina. Ilta-Sanomien mukaan yli puolet Helsingin ravintoloista jää vuosittain tarkastamatta resurssipulan vuoksi.

Lähde: Ilta-Sanomat

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja