Mainos

Irtisanomisaalto tekee Salosta kuolleen kaupungin: ”V-käyrä aika korkealla"

Salo oli vielä 2000-luvun puolivälissä kännykkäteollisuuden kehto ja Suomen uuden nousun symboli. It-teollisuuden rankka rakennemuutos on kuitenkin pyyhkinyt menneen loiston pois myrskytuulen lailla, ja nyt Salosta puhutaan kuolleena kaupunkina.

Microsoft ilmoitti eilen irtisanovansa Suomessa noin 2 300 työntekijää ja lopettavansa Salon tuotekehitysyksikön kokonaan, mikä tarkoittaa kaupungille noin tuhannen työpaikan menetystä. Tämä oli viimeinen niitti lounaan ihmekaupungin kännykkäteollisuudelle, joka on suomalaisen teollisuushistorian komeimpia tarinoita.

Laitoksen portista käveli torstaina ulos työntekijöitä, joiden kasvoilta kuvastui tyrmistys ja epäusko. Armonlaukaus oli myös hetki muistella menneitä.

– Meistä moni on ollut tässä firmassa yli 15 vuotta ja jotkut jopa 30. Matkapuhelinvalmistus alkoi täällä Salossa. Fiilis on nostalginen. Tämä on Nokian ja matkapuhelinten äitien äiti. Suru siitä, että se päättyy, on käsin kosketeltava, sanoo Microsoftin työtekijä Sari Täckman.

Täckmanin mukaan Salon yksikössä työskentelee paljon pariskuntia, joista molemmat osapuolet jäävät nyt ilman työtä. On lapsia. On asuntolainaa. 

– Voin vain kuvitella, mitä heidän päässään liikkuu. Tilanne on monta kertaa vaikeampi. Jos nyt tätä suomalaista v-sanaa käyttää, niin kyllä se käyrä on aika korkealla, Tony Vahtera sanoo.

Asuntojen hinnat syöksyssä

Monen ahdistusta lisää se, että asuntojen hinnat ovat romahtaneet Salossa it-buumin alkamisen jälkeen jopa 20–30 prosenttia, mutta eivät mene silti kaupaksi. Vaikka työpaikan saisikin toisesta kaupungista, lihavina vuosina ostettu asunto pitää vankina Salossa. 

– Jos saa työpaikan esimerkiksi Jyväskylästä, niin se on aika paha ajaa tuollaista 300 kilometrin pätkää edes takaisin. Törmäämme varmaan kuukausittain tähän, että jos saataisiin oma myytyä, niin lähdettäisiin pois työn perässä, kiinteistönvälittäjä Jarmo Virtanen kertoo. 

Hän seisoo tilavan omakotitalon pihalla, jota yritettiin aikaisemmin myydä noin 230 000 eurolla, mutta nyt hinta on laskettu jo 188 000 euroon. Näyttävä asunto ei mene vieläkään kaupaksi. 

– Jotkut ovat käyneet katsomassa, mutta eivät ole saaneet omaansa myytyä. 

Synkimmissä puheenvuoroissa Salo on kuoleva kaupunki.

– Suomen Detroit, kuulee torilla sanottavan. 

Yhdysvaltojen Detroitissa meni alta autoteollisuus, Salossa kännykät. Jokainen tuntee jonkun, joka on työttömänä. Kuluttaminen on aivan eri tasolla kuin Nokia-hurmion aikaan. 

– Näkyy tämä ainakin raha-asioissa. Kaikki on ihmisten mielestä kallista. Esimerkiksi isäni veljen vaimo on työttömänä tällä hetkellä, hän oli Nokialla töissä, sanoo torilla kukkia myyvä Meri Alanne

Tuhkasta toivotaan syntyvän uutta

Microsoftin työntekijä Sari Täckman sanoo, että eilisen yt-pommin jälkeen tunteet ovat heitelleet laidasta laitaan. 

– Ensimmäiseksi tuli tietysti järkytys eilen, kun saimme nämä uutiset. Välillä tulee kiukku ja välillä tulee epätodellinen olo. Ja tietysti huoli tulevaisuudesta, joka meillä kaikilla on.

Luovuttaa hän ei aio. Ei kahden lapsen yksinhuoltaja voi.  Moni Microsoftilta potkut saava sanoo toivovansa, että tuhosta syntyy jotakin uutta ja kilpailukykyistä. Tunnelma Salossa on apea, muttei toivoton. 

– Tukea tulee ja sitä tarvitaan ja täytyy vaan uskoa tulevaan. Ei tässä muutakaan auta, Täckman sanoo. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.