Työministeri kertoo irtisanomiskokemuksestaan: "Ilman vaimoani en olisi jaksanut"

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström kertoi Microsoftin yt-ilmoitukseen liittyvässä tiedotustilaisuudessa myös omista kokemuksistaan rakennemuutoksen kohteena olemisesta.

Hän sanoi puheenvuoronsa alkuun olevansa todennäköisesti ensimmäinen työministeri, joka on itse ollut rakennemuutosten kohteena.

– Tiedän aivan tasan tarkkaan, miltä se tuntuu, Lindström sanoi.

– Tänä päivänä voi olla vaikea katsoa tulevaisuuteen positiivisesti, mutta kyllä se elämä voittaa, kun tehdään asioita yhdessä.

Lindström sai itse potkut UPM:n Voikkaan paperitehtaalta Kouvolassa vuonna 2006. Tehtaan lopettamisen yhteydessä irtisanottiin kaikkiaan 670 työntekijää.

Lindström kertoo MTV Uutisten haastattelussa olleensa kuntosalilla, kun tieto tehtaan sulkemisesta tuli.

– Lähdin samantien kriisipalaveriin tehtaalle. Kyllä se rankkaa aikaa oli. Meillä oli työvelvoitetta vielä ilmoituksen jälkeen, joten itselläni kesti jonkin aikaa tajuta, että kaikki todella loppuu.

Ja kun asian tajusi, se jysähti rajusti. 

– Ilman vaimoani en olisi selvinnyt. Hän oli se, joka rauhoitteli ja muistutti, että meillä on kaikki ihan hyvin. Olemme terveitä ja meillä on perhe. Omat tunnelmani menivät ihan vuoristorataa. Toipumiseen meni kauan, kun oli huoli tulevaisuudesta.

Lindströmille tarjottiin pian irtisanomisen jälkeen vastaavia töitä toisella paikkakunnalla, mutta pesti oli vai lyhyt määräaikaisuus. 

– Sanoin, että tarjotkaa nyt vähän pidempää, ennen kuin alan myydä taloani ja muuttamaan työnperässä muualle. Eivät tarjonneet.

Lopulta Lindström sai alansa töitä lähempää, mutta tuleviin vuosiin mahtui lukuisia pätkiä. Hän päättikin lopulta ryhtyä opiskelemaan uutta ammattia.

Hän antaa irtisanotuille yhden tärkeän ohjeen: Kotiin ei saa jäädä makaamaan.

– Usein yritys tarjoaa irtisanottaville palkan vaikka työvelvoitetta ei olisikaan, se voi olla joillain aloilla jopa vuoden palkka, ja lisäksi Suomen työttömyysturva on hyvä. Ei kuitenkaan kannata tuudittautua siihen, sillä tuo aika menee nopeasti. Sitten oma tilanne voi olla jo hankalampi työnhaun kannalta. Kyllä hetken saa toki keräillä ajatuksia ja miettiä tapahtunutta, mutta työnhaku kannattaa aloittaa mahdollisimman pian, hän sanoo.

Pääministeri jakaa perheiden tuskan

Lindström sanoi päivällä tiedotustilaisuudessa, että tällaisten uutisten jälkeen monelle nousee huoli tulevaisuudesta. 

– Se, mitä hallitus voi tehdä, on reagoida nopeasti ja varmistaa resurssointi eli se, että rahaa alueella on käytettävissä erilaisiin tukitoimiin.

Lindströmin mukaan alueen toimijoiden tukeminen on myös avainasemassa.

– Omat ideat ja ajatukset ovat tärkeitä, sieltä se uuden alku tulee. Vaikka on synkkä päivä ja sitä voi olla vaikea nyt nähdä, mutta toiveikkuutta on. 

Lindströmin mukaan on tärkeää, että hallitus ja yritys tekevät töitä yhdessä positiivisen yhteiskuntavastuun muodossa.

Samoilla linjoilla olivat myös pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sekä elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.).

– Jaan tämän tuskan, joka kohdistuu perheisiin. Monia työttömyys kohtaa ensimmäistä kertaa. Tietyllä tavalla tämä oli odotettua, mutta pettymys, kun puhutaan näin suurista luvuista, Sipilä sanoi.

Suomen hallitus varautuu antamaan eduskunnalle syyskuussa lisäbudjetin Microsoftin irtisanomisaikeiden takia. Valtio aikoo tukea yhtiöstä irtisanottavien uudelleen työllistymistä sekä erityisesti Salon seutua muutoksessa.  

– Se on todennäköisesti, ikävä kyllä, yhden tarinan eli kännykkätuotannon loppu. Työ- ja elinkeinoministeriö työskentelee yhdessä Microsoftin sekä Salon kaupungin toimijoiden kanssa. Lähiviikkoina arvioidaan, mikä on tarkempi lisätarve työllisyysmäärärahojen että äkillisen rakennemuutosrahoituksen suhteen, sanoi Rehn.

Lue myös:

    Uusimmat