"En ole lyömässä hanskoja tiskiin" – Näin Veitsiluodosta irtisanotut kertovat tulevaisuuden näkymistään

Stora Enson Kemin Veitsiluodon tehtaalla sammutettiin viimeinen paperikone sammui keskiviikkona. Näin haikeina aikoina työntekijät katsovat jo tulevaisuuteen.

Tehtaalta irtisanottiin noin 550 ihmistä. Stora Enson mukaan puolet irtisanotuista on löytänyt uutta työtä, koulutusta tai on eläköitynyt.

Osa on vielä vailla uutta mahdollisuutta.

Satojen työpaikkojen menetys tuntuu Kemissä ja Lapissa. Kävimme kysymässä, miten Kemin kaupunki ja tehtaan entiset työntekijät kuvailevat tunnelmiaan.

Kolme irtisanottua kertoi tarinansa MTV Uutisille.

"Aika näyttää"

Tia-Maria Korhonen on yksi Veitsiluodon irtisanotuista.

Hän kertoo, että tehtaan sulkeminen lopullisesti on vasta viime päivinä alkanut iskeä tajuntaan. Hän ehti työskennellä tehtaalla määräaikaisella sopimuksella neljä vuotta.

Haaveissa oli jo vakituinen työsopimus, mutta toisin kävi. Hän ehti lukea uutisista tiedon tehtaan sulkemisesta, ennen kuin asiasta järjestettiin henkilöstöinfo.

Tehtaan viimeisellä viikolla Korhosen suunnitelmat ovat vielä auki. Hän ei ole vielä hakenut uutta työtä.

— En ole vielä pohtinut, lähtisinkö kouluun vai jatkaisiko prosessihommia. Minusta tuntuu, että aika näyttää sen, mihin sitä ryhtyisi, Korhonen summaa MTV:n haastattelussa.

Työkaverit ovat suhtautuneet lopettamiseen vaihtelevasti. Osa osasi aavistaa mahdollisia toimia paperinkysynnän hiipuessa.

— Jotkut ovat olleet huojentuneita. Joillakin ollut alitajunnassa tieto, että (tehdas) tulee joskus loppumaan. Moni on ottanut raskaasti, ja on jääty ihan töistä pois.

Toivo tehdasalueen uudistoiminnasta siintää mielessä.

— Kyllähän niitä työpaikkoja pitäisi jostain saada tai lähteä kouluttamaan. Toivon mukaan näiden porttien sisäpuolelle tulisi uusi yrittäjä, joka pystyisi tehtaalta jääviä työttömiä saamaan töihin, Korhonen sanoo.

"Kemi selviytyy, mutta heikosti"

Kunnossapitoasentaja Jani Buska menettää myös työnsä sulkemisen myötä. Hän on työhaastatteluissa.

— Nyt työt lähtevät alta. Minulla ei ole vielä uutta työtä, mutta olen käynyt jo haastatteluissa, Buska kertoo.

Buskan mukaan järkytys tehtaan sulkemisesta jakautuu eri tasoille.

— Alkujärkytyksen jälkeen on ollut perusjärkytystä. Varmaan sitten kohta tulee lisäjärkytystä, kun tulee irtisanomispäivä jokaiselle vähän eri aikaan, hän sanoo.

Mies uskoo, että entiset työntekijät löytävät uusia mahdollisuuksia.

— Kyllä tässä (joukossa) on huippuammattilaisia monelta eri ammattisaralta. On ihme, jos ei löydy työpaikkoja, Buska sanoo.

— Kyllähän tästä johonkin päin suunnataan, mieluummin ylöspäin uusiin haasteisiin.

Tehtaan lopettamisen myötä Kemi tulee kokemaan suuren rakennemuutoksen, sillä tehtaan lopettaminen vaikuttaa myös alihankkijoihin.

Miten Kemi selviää tehtaan lopettamisesta?

– Veikkaan että aika heikosti. Se selviytyy, mutta heikosti, Buska arvelee.

Hän ei usko tehdasalueen uuteen toimintaan, ainakaan paperiteollisuuden osalta.

— Korkeintaan joku hoploppi siihen voi tulla, mutta siihen se jääpi, mies sanoo ja viittaa lasten seikkailupuisto Hop Lopiin.

Mika Perttunen uskoo positiivisesti tulevaisuuteen.

"Kaikki kääntyy hyvin päin"

Käyttäjäkunnossapitäjä Mika Perttunen sanoo, että elämää täytyy katsoa eteenpäin tehtaan sulkemisen jälkeenkin. Mieli on kuitenkin haikea.

— Ilmoitus koskien Veitsiluotoa tuli kirkkaalta taivaalta. Jotenkin osattiin odottaa (että jotain tietoa tulisi), mutta se että kokonaan saari menee kiinni, niin onhan se kyllä järkyttävä uutinen. Työt loppuvat jopa yli 500 hengeltä, ja se on mielestäni erittäin surkeaa.

Perttusella on vielä aikaa etsiä uutta työtä, sillä hänen työsopimuksensa päättyy tammikuun lopulla.

— Kun on helmikuun ensimmäinen päivä, niin ei tarvitse enää litistellä Veitsiluotoon, hän toteaa.

Miehen mukaan työpäivät sulkemispäätöksen jälkeen ovat menneet eteenpäin työkavereiden tsempillä ja huumorilla.

— Välillä ollaan menty eteenpäin Hurttilan huumorilla, mutta välillä on tullut notkahduksia, ja mielialat menevät alaspäin, hän harmittelee.

Perttunen ei halua avata tulevaisuudensuunnitelmiaan vielä tarkemmin.

— Oma tulevaisuus näyttää suht koht kivalta ja valoisalta. En ole kuitenkaan lyömässä hanskoja tiskiin. Työtarjouksia on tullut, Perttunen toteaa.

— Uskoisin, että jopa kenties saatan pysyä paperiteollisuuden piirissä tässä eteenpäin.

Perttunen tietää kertoa, että osa työnsä menettäneistä on löytänyt hyvin uusia mahdollisuuksia, kuten uutta työtä tai opiskelua.

— Kovasti kaikki yrittävät, että kaikille löytyisi jonkinlaista työtä ja opiskelupaikkaa. Loppupeleissä uskon, että kaikki kääntyy hyvin päin, Perttunen päättää.

Lue juttu ja katso alla olevalta videolta tunnelmia keväältä Veitsiluodon tehtaalta: "Sysimusta uutinen" – Pääluottamusmies kuvailee musertavaa tunnelmaa lakkautettavalla Veitsiluodon tehtaalla

Stora Enso sulkee koko Veitsiluodon tehtaan Kemissä - luottamusmieheltä suorat sanat 3:20
VIdeo: Synkkä uutinen vei mielen matalaksi Veitsiluodon tehdaalla

Lue myös:

    Uusimmat