Irtiotto aikuisiällä: Tätä oppaan työ vaatii

Etelä-Thaimaan saaristossa ja sademetsissä matkaoppaana toimiva Janne Varis ajautui oppaaksi täysin sattumalta. Potkun matkaan antoi seitsemän vuotta kestäneen parisuhteen päättyminen.

Janne Varis ajautui matkaoppaaksi sattuman kautta. Vakuutusyhtiössä markkinointitehtävissä olleen Variksen elämäntilanne ajoi miehen harkitsemaan uranvaihdosta ja muuttoa pois Suomesta. 1990-luvulla vaihtoehtoja irtiottoon oli vähemmän.

– Minulla oli kaksi vaihtoehtoa, lähteä au pairiksi tai oppaaksi. Tulin siihen tulokseen, etten lähtisi au pairiksi, joten päädyin oppaaksi, kertoo Varis.

Oli vuosi 1997 ja Varis oli 30-vuotias. Silloin matkaan lähtö ei ollut vielä yhtä helppoa, kuin mitä se tänä päivänä on.

– Otin yhteyttä suurimpiin matkanjärjestäjiin. Pääsin oppaaksi ensimmäiseen yritykseen joka kutsui haastatteluun ja irtisanouduin vakuutusyhtiöstä. Vanhemmat olivat erittäin yllättyneitä, kun lähdin hyvästä työpaikasta. En ole katunut koskaan, en päivääkään, toteaa Varis nyt 15 vuotta myöhemmin.

Lähteminen ei kaduta

Thaimaassa mies oli ensimmäistä kertaa vuonna 1999. Varis on toiminut oppaana muun muassa Gran Canarialla, Budapestissa, Maltalla, Brasiliassa ja Intiassa. Välillä matka toi Eurooppaan, Skotlantiin ja New Yorkiin, josta hän palasi Suomeen ja päätyi jälleen kerran oppaaksi Thaimaahan. Tänä päivänä Varis viettää kahdeksan kuukautta vuodesta Thaimaassa, kesällä hän käy Brittein saarilla oppaana ja lomailemassa Suomessa. Varis tekee nyt kiertomatkoja koko Kaakkois-Aasiassa ja Kiinassa.

Irtiotto vaatii paljon sekä luonteelta, että myös ajatusmaailmalta.

– Täytyy olla rohkea, peloton ja kiinnostunut vieraista kulttuureista. Täytyy lähteä rohkeasti matkaan. Avomielisyyttä tarvitaan, eikä se varmasti sovi kaikille. Täyttyy olla sosiaalinen, jotta pystyy muodostamaan uuden ystäväpiirin uudessa kohteessa. Aina se ei ole helppoa, varsinkaan Aasiassa, Varis tuumaa.

Aasiassa esimerkiksi erilainen kulttuuri ja uskonto vaikuttavat ihmissuhteiden solmimiseen. Teemaoppaana tärkeää on myös hyvä yleissivistys. Lähteminen on kuitenkin nykyään helpompaa, kuin 15 vuotta sitten.

– Vaikkei lähteminen välttämättä ole taloudellisesti huippukannattavaa, niin sillä saa sitä enemmän itselleen. En kadu päivääkään, että olen ollut Suomesta pois. Olen löytänyt maailmalta onnea, mutta myös epäonnea, tiivistää Varis.

AVA

Kuvat: Finnmatkat

Lue myös:

    Uusimmat