Irlannin pääministeri Dublinin mellakoitsijoista: "Häpäisseet itsensä, perheensä ja koko Irlannin"

Dublinissa puhkesi rajut mellakat lapsipuukotusten jälkeen – mielenosoittajat sytyttivät ajoneuvoja liekkeihin 1:36
Dublinissa puhkesi rajut mellakat lapsipuukotusten jälkeen.

Irlannin pääministeri Leo Varadkar on hyökännyt kovin sanoin Dublinin keskustassa edeltävänä iltana mellakoineita vastaan ja sanoo heidän häpäisseen koko maan.

– Mukana olleet häpäisivät Dublinin. He häpäisivät Irlannin, perheensä ja itsensä, sanoi silmin nähden vihainen Varadkar toimittajille.

Varadkarin mukaan mellakoijat eivät olleet liikkeellä, koska halusivat suojella Irlantia tai irlantilaisia.

– He tekivät tämän, koska ovat täynnä vihaa. He rakastavat väkivaltaa, kaaosta ja sitä, että voivat aiheuttaa tuskaa muille, pääministeri jyrisi.

Mellakat puhkesivat sen jälkeen kun viisivuotias pikkutyttö sai hengenvaarallisia vammoja puukotuksessa Dublinin keskustassa torstaina iltapäivällä. Myös kaksi muuta lasta ja kaksi aikuista vietiin hoitoon. Toinen aikuisista on epäilty hyökkääjä.

Verkossa alkoi nopeasti verityön jälkeen levitä huhuja hyökkääjän kansallisuudesta, minkä katsotaan toimineen alkusysäyksenä mellakoille. Poliisi on kertonut ainoastaan, että epäilty on viisissäkymmenissä oleva mies.

Poliisipäällikkö Drew Harrisin mukaan mellakat olivat rajuimmat vuosikymmeniin. Irlannin yleisradioyhtiö RTE:n mukaan useita poliiseja loukkaantui, heistä ainakin yksi vakavasti. Yhteensä 34 ihmistä otettiin kiinni, toistakymmentä kauppaa vaurioitui ja lukuisia autoja tuhottiin tai poltettiin.

"Irlanti on otettava takaisin pelkureilta"

Poliisin mukaan mellakoiden lietsojina toimivat äärioikeistolaiset.

– Meidän on otettava Irlanti takaisin. Se on otettava takaisin pelkureilta, jotka piilottelevat naamioiden takana ja yrittävät pelotella meitä väkivallallaan, Varadkar sanoi.

Pääministerin mukaan hän aikoo jo lähiviikkona edistää uusia lakeja, joiden avulla poliisi voi paremmin hyödyntää mellakoiden aikana kuvattua valvontakameramateriaalia todisteena.

Myös viharikoksia ja kansankiihotusta koskevia lakeja tullaan modernisoimaan.

Dublinin keskusta on ollut tänään rauhallinen, ja mellakoiden jälkiä ollaan siivoamassa pois.

Lue myös:

    Uusimmat