Iranissa hirtettiin tänään kaksi miestä – 21-vuotias karatemestari ei saanut puhua perheensä kanssa ennen kuolemaa

Iranissa hirtettiin tänään kaksi miestä, jotka oli tuomittu kuolemaan puolisotilaallisiin joukkoihin kuuluneen miehen tappamisesta mielenosoitusten yhteydessä marraskuussa Teheranin länsipuolella.

Toinen hirtetyistä on uutiskanava CNN:n mukaan nuorten maajoukkueessa kilpaillut karatemestari ja toinen vapaaehtoisena työskentelevä lasten valmentaja.

Syyskuun jälkeen Iran on teloittanut yhteensä neljä ihmistä maassa riehuneden mielenosoitusten vuoksi.

Mohammad Mehdi Karami, 21, ja Seyed Mohammad Hosseini, 20, hirtettiin varhain lauantaiaamuna, kertoi valtiollinen Fars News.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

EU tyrmistynyt 

Euroopan unioni sanoo olevansa tyrmistynyt Iranissa mielenosoitusten yhteydessä pidätettyjen ja kuolemaan tuomittujen miesten teloituksista.

Asiasta ilmoitti EU:n ulkoasioiden johtaja Josep Borrell lausunnossaan.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Ei saanut puhua perheensä kanssa ennen teloitusta

Karamia puolustava asianajaja Mohammad Hossein Aghasi kirjoitti lauantaina viestipalvelu Twitterissä, että Karamille ei annettu oikeutta puhua perheensä kanssa ennen teloitusta.

Karami oli myös aloittanut nälkälakon protestina viranomaisia vastaan keskiviikkona.

Viime kuussa Karamin vanhemmat julkaisivat sosiaalisessa mediassa videon, jossa he pyysivät valtiota säästämään hänen henkensä.

– Poikani kuuluu Iranin karatemestareihin ja hänellä on useita kansallisia titteleitä ja hän oli Iranin maajoukkueen neljänneksi sijoittunut jäsen... Rukoilen teitä kumoamaan teloitusmääräyksen, Karamin isä totesi.

Amnesty: Pakotetut tunnustukset

Ihmisoikeusliitto Amnestyn mukaan tuomiot perustuivat pakotettuihin tunnustuksiin.

– Ennen kuin ryhmäoikeudenkäynti oli alkanut, valtion mediassa näkyi syytettyjen pakotettuja "tunnustuksia" ja media kuvaili heitä "murhaajiksi". Tämä loukkasi heidän oikeuksiaan syyttömyysolettamaan ja vapauteen kidutuksesta ja muusta julmasta, epäinhimillisestä ja halventavasta kohtelusta, Amnesty kirjoittaa CNN:n mukaan.

CNN kertoo, että viime kuukausien aikana Iran on määrännyt kuolemantuomioita jopa 41 mielenosoittajalle.

Määrä saattaa todellisuudessa olla vielä suurempi.

Lähteet: CNN, STT

Lue myös:

    Uusimmat