CNN: Iranissa pelätään teloitusten lisääntyvän, kun lännessä vietetään joulua

Muuttuuko mikään, kun Iranin moraalipoliisi lakkautettiin? 6:05
Katso myös: Iran lakkautti moraalipoliisin. Muuttuuko mikään?

Iranissa pelätään huiviprotesteihin osallistuneiden mielenosoittajien teloitusten lisääntyvän, kun läntinen maailma viettää joulua, kertoo yhdysvaltalaismedia CNN.

CNN perustaa uutisensa Iranista yhteistyössä aktivistiryhmän kanssa hankittuihin dokumentteihin ja lausuntoihin, joiden todenperäisyyden se on varmistanut.

Materiaalit viittaavat ainakin 43 ihmisen olevan välittömässä teloitusvaarassa. Kaikkiaan todellinen luku voi olla jopa 100, CNN kertoo.

CNN:n ja aktivistiryhmän läpikäymissä asiakirjoissa on viitteitä siitä, että Iranin hallinto kiirehtii oikeusprosessia. Asiakirjat ennakoivat sitä, että syytteet voivat johtaa kuolemantuomioon, joka voidaan tuomita yhdellä istunnolla.

Lähteet kertovat CNN:lle, että ainakin yhden vangitun oikeudenkäynti on ajoitettu lännen joulunaikaan.

26-vuotiasta jalkapalloilijaa uhkaa teloitus

Sekä CNN että Iran Human Rights kertovat, että 26-vuotias jalkapalloilija Amir Nasr Azadani on teloitusvaarassa.

Hänen kerrotaan olevan syytettynä osallisuudesta kolmen Iranin turvallisuusjoukkojen jäsenen kuolemaan mielenosoituksessa marraskuussa.

Iranin valtionmedian mukaan Azadania syytetään mellakoinnista viranomaisia vastaan.

CNN kertoo, että syytteestä tuomitaan kuolemanrangaistukseen. Viime viikolla tuomioistuin katsoi myös, että Azadani kuuluu aseelliseen ryhmään ja jalkapalloilija olisi tunnustanut rikoksensa.

Iranin kolmanneksi suurimmassa kaupungissa Isfahanissa on CNN:n mukaan pystytetty teloituslava yhdelle kaupungin keskeisimmistä aukioista. Azadanin tukijat kertovat CNN:lle pelkäävänsä, että hänet teloitetaan siellä.

Maanlaajuiset mielenosoitukset ovat jatkuneet Iranissa yli kolme kuukautta. Protestit saivat alkunsa syyskuun puolivälissä, kun 22-vuotias Mahsa Amini kuoli siveyspoliisin käsissä. Hänet oli otettu kiinni "väärin puetun" hijabin takia.

Lue myös:

    Uusimmat