Mainos

Iran vaatii anteeksipyyntöä Britannialta

Iran on päättänyt lykätä pidättämänsä brittilaivaston naissotilaan vapauttamista Britannian "sopimattoman asenteen" takia. Britannia on jo hakenut YK:lta tukea 15 brittisotilaan vapauttamiseksi.

Iran vaatii Britannialta anteeksipyyntöä brittiläisten merisotilaiden laittomasta tunkeutumisesta Iranin aluevesille, kertoo korkea iranilaisupseeri. Iranin mukaan brittisotilaat tunkeutuivat Iranin aluevesille kaikkiaan kuusi kertaa ennen pidättämistään.

Iranin mukaan sillä on filmimateriaalia, joka todistaa brittisotilaiden aluevesiloukkaukset. Lisäksi myös brittien gps-laitteiden tallentamat tiedot todistavat aluevesiloukkauksen puolesta, iranilaiset sanoivat.

- Looginen ratkaisu tälle tapaukselle olisi, että Britannian viranomaiset hyväksyisivät tosiasiat ja esittäisivät anteeksipyyntönsä Iranin kansalle, Iranin armeijan tiedottaja, kenraali Alireza Afshar sanoi.

Iran ehti jo kertaalleen luvata, että se vapauttaa 15 pidätetyn merisotilaan joukossa olevan naissotilaan. Faye Turneyn vapautus kuitenkin peruuntui Britannian "sopimattoman asenteen" takia.

Britannia on jäädyttänyt kaikki viralliset suhteensa Iraniin ja on vaatinut tiukempaa kansainvälistä painostusta Irania kohtaan esimerkiksi YK:n turvallisuusneuvostossa.

YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon puhui merisotilaiden tapauksesta Iranin ulkoministerin Manuchehr Mottakin kanssa Arabiliiton kokouksen yhteydessä Riadissa, mutta keskustelut eivät tuottaneet mainittavaa tulosta.

Iranilaisten mielestä Britannia on nostanut tapauksesta kohtuuttoman suuren metelin.

- Sen sijaan, että Britannia olisi lähettänyt teknisiä asiantuntijoita tutkimaan tapausta, he ovat synnyttänet mediamyrskyn, jäädyttäneet suhteemme ja puhuneet YK:n turvallisuusneuvostosta. Nämä toimet eivät ratkaise tätä ongelmaa, Iranin kansallisen turvallisuusneuvoston johtaja Ali Larijani sanoi.

Sotilaista käyty kiista nosti torstaina öljyn hinnan korkeimmilleen puoleen vuoteen, sillä kiistan on jatkuessaan pelätty häiritsevän Persianlahden öljytoimituksia. Asiantuntijoiden mukaan Iran haluaa kiistan avulla kääntää huomion pois maan ydinohjelmasta, jonka on arvioitu tähtäävän ydinaseen kehittämiseen.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.