Iran teloitti painija Navid Afkarin – kertoi tunnustaneensa kidutettuna

Iran on teloittanut painija Navid Afkarin, kertoo Reuters. Iranin oikeuslaitos tuomitsi Afkarin syyskuun alussa kuolemaan murhasta, joka tapahtui vuoden 2018 elokuussa Iranin hallitusta vastustaneen mielenosoituksen yhteydessä. Painija itse sanoi tunnustaneensa teon, koska joutui kidutetuksi.

Afkarin kuolemantuomio on herättänyt laajaa kansainvälistä huomiota ja moni taho on ilmaissut vastustavansa teloitusta. Afkarin perhe ja ihmisoikeusaktivistit ovat sanoneet, ettei Afkarin syyllisyyydestä ole todisteita. 

Afkari itse sanoi, että häntä kidutetiin, jotta hän tunnustaisi teon. Iranin oikeuslaitos on kiistänyt kidutusväitteet. Insiderin mukaan silminnäkijät ovat kuitenkin kertoneet Afkarin kidutuksesta ja asiantuntija on vahvistanut Afkarin vankeudessa saamien vammojen olleen seurausta kidutuksesta.

CNN kertoo, että ihmisoikeusjärjestöt Amnesty International ja Human Rights Watch vaativat kansainvälisen yhteisön väliintuloa ja uutta oikeudenkäyntiä. Myös Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump toivoi viime viikolla, etteivät Iranin johtajat laittaisi tuomiota täytäntöön.

Kansainvälinen urheilijoita edustava järjestä, World Players Association vaati ennen teloitusta, että Irania uhattaisiin sulkemiselle kansainvälisen urheilun ulkopuolelle, jos tuomio pannaan täytäntöön.

– Navid oli yksi tuhansista iranilaisista, jotka osallistuivat spontaainn mielenosoitukseen Iranin taloudellisten vaikeuksien ja poliittisen sorron vuoksi, järjestöstä sanottiin CNN:n mukaan.

– Iranin viranomaiset halusivat tehdä hänestä, korkean profiilin urheilijasta, varoittavan esimerkin siitä, mitä tapahtuu, jos joku uskaltaa osallistua rauhanomaisiin mielenosoituksiin.

Afkari voitti painiurallaan lukuisia mitaleita Iranin kansallisissa sarjoissa.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja