Mainos

Irakin shiiajohtaja palasi maanpaosta

Irakin suurimman shiiamuslimiryhmän johtaja ajatollah Mohammed Baqir al-Hakim palasi tänään Irakiin vietettyään 23 vuotta maanpaossa naapurimaassa Iranissa. Tuhannet Hakimin kannattajat hurrasivat, kun shiiajohtaja ylitti Iranin ja Irakin rajan. Basrassa arviolta 100 000 ihmistä kerääntyi paikalliselle stadionille kuuntelemaan hänen puhettaan ensimmäistä kertaa yli 20 vuoteen.

Hakim, 64, kehotti irakilaisia tavoittelemaan ulkomaista riippumatonta, laajapohjaista hallitusta, joka on valittu demokraattisesti.

-Emme hyväksy ulkoapäin saneltua hallitusta. Olemme eläneet kovia aikoja, mutta menemme nyt kohti turvallisuutta ja vakautta. Tämä on jälleenrakennuksen jihad, hän vakuutti väkijoukoille.

Shiiajohtaja korosti eri ryhmien merkitystä Saddam Husseinin jälkeisessä Irakissa. Hänen tavoitteenaan on saada irakilaiset yhteen, ennen kuin sisäiset erimielisyydet puhkeavat väkivaltaisuuksiksi. Irakilaisista yli puolet on shiiamuslimeja.

Irakin turvallisuus ydinasia

Hakim on sanonut suostuvansa Irakissa siihen asemaan, johon kansa hänet haluaa. Hän korosti pyrkivänsä ennen kaikkea parantamaan irakilaisten elinoloja sekä palauttamaan lain ja järjestyksen maahan:

-Turvallisuus on ensimmäinen asia, johon pitää tarttua. Olemme valmiita ryhtymään toimiin kaikkien irakilaisten turvallisuuden lisäämiseksi, jos liittouman joukot eivät asetu vastahankaan ja sekaannu Irakin asioihin.

Hakimin odotetaan kiertelevän lähipäivät eteläistä Irakia, kunnes hän palaa takaisin syntymäkaupunkiinsa, shiiojen pyhään Najafiin.

Hakim on johtanut Irakin islamilaisen vallankumouksen korkein neuvosto -nimistä oppositioryhmää (SCIRI) Iranista käsin vuodesta 1980. Hänet tunnetaan Saddamin ja baath-puolueen pitkäaikaisena ja sinnikkäänä arvostelijana, joka joutui kärsimään kidutuksesta ja vankilarangaistuksista 1970-luvulla.

Hakimin läheiset siteet Iraniin ovat herättäneet huolta Yhdysvalloissa. Shiiajohtaja on kuitenkin vakuuttanut, ettei hän pyri tekemään Irakista Iranin mallin mukaista islamilaista valtiota.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja