Irak tyrmäsi uudet tarkastusehdot

Irak tyrmäsi tänään esitykset entistä tiukemmasta Irak-lauselmasta. Turkissa vieraillut varapääministeri Tareq Aziz korosti, ettei Irak voi hyväksyä Yhdysvaltain vaatimuksia. Venäjä näytti varovasti vihreää valoa uudelle YK-lauselmalle.

Azizin mukaan olemassa olevat päätökset riittävät asetarkastusten toteuttamiseen.
-Yhdysvaltain ehdotus on kelvoton Irakille, mutta myös YK:n turvallisuusneuvostolle, koska uutta päätöslauselmaa ei tarvita, Aziz sanoi Ankarassa.
Sekä Irak että Yhdysvallat ovat tunnustelleet viime päivinä Turkin suhtautumista mahdolliseen sotaan Persianlahdella. Yhdysvallat tarvitsee Turkin tukea ja ennen kaikkea paikallisia tukikohtia, jos se aloittaa hyökkäyksen Bagdadiin.
YK:n on määrä käsitellä Yhdysvaltain luonnosta uudesta Irak-päätöslauselmasta tällä viikolla. Ranska, Venäjä ja Kiina ovat suhtautuneet toistaiseksi torjuvasti siihen, että turvallisuusneuvoston pitäisi päättää uudesta lauselmasta.

Venäjä lievensi kantaansa

Venäjän ulkoministeri Igor Ivanov väläytti tänään Irak-lauselman hyväksymistä, jos sitä pidetään välttämättömänä perusteellisille asetarkastuksille. Ivanovin mukaan Venäjä ei ole vielä myöntynyt Yhdysvaltain vaatimuksiin entistä tiukemmasta sanamuodosta.
-Jos asetarkastusten tekeminen tehokkaasti edellyttää uusia päätöslauselmia, olemme tietenkin valmiita harkitsemaan niitä, Ivanov muotoili.
Asetarkastajien johtajan Hans Blixin on määrä puhua huomenna YK:n turvallisuusneuvostolle Irakin kanssa solmitusta sopimuksesta, joka koskee asetarkastusten käynnistämiseen liittyviä yksityiskohtia. Blixin mukaan ensimmäiset asetarkastajat voisivat aloittaa työnsä Bagdadissa lokakuun puolivälissä.
Yhdysvaltain kannalta tilanne mutkistui eilen, jolloin YK:n asetarkastajat ja Irakin edustajat pääsivät Wienissä sopuun asetarkastusten jatkamisesta jo olemassa olevien päätöslauselmien pohjalta.
Ulkoministeri Colin Powell ilmoitti heti tämän jälkeen, ettei Yhdysvallat kannata asetarkastajien paluuta aiemmilla ehdoilla. Sopimuksen mukaan Irak voi rajoittaa asetarkastajien tutustumista Saddam Husseinin kahdeksaan presidentinpalatsiin.
Yhdysvallat sai tänään tukea Australian pääministeriltä John Howardilta, jonka mukaan amerikkalaisten vastalauseet ovat hyvin perusteltuja. Howardin mukaan asetarkastajien täytyy päästä Irakissa kaikkialle ilman rajoituksia.

Venäjä ja Kiina kiittelivät Irakia


Venäjä ja Kiina kiittelivät tänään Irakin myöntymistä asetarkastuksiin. Molemmat maat ilmoittivat pitävänsä tärkeänä, että YK:n asetarkastukset alkavat mahdollisimman pian. Venäjän ulkoministeriön edustaja Aleksander Jakovenko sanoi, että saavutettu sopimus YK:n, kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n ja Irakin kesken mahdollistaa tarkastusten aloittamisen Irakissa.
-Venäjä aikoo työskennellä aktiivisesti sen puolesta, että tarkastukset ja valvonta Irakissa pääsevät nopeasti alulle, Jakovenko sanoi.
Kiinan ulkoministeriö kiirehti niin ikään tarkastusten aloittamista viivyttelemättä. Myös YK:n turvallisuusneuvoston tulisi toimissaan asettaa tämä päämäärä tärkeimmäksi, ministeriön lausunnossa sanottiin.
(MTV3-STT)


Venäjä on valmis harkitsemaan uuden Irak-päätöslauselman hyväksymistä, jos sitä pidetään välttämättömänä perusteellisille asetarkastuksille. Venäjän ulkoministeri Igor Ivanov ilmoitti Kremlin lieventyneestä kannasta tänään.

Ivanovin mukaan olisi liian aikaista sanoa, että Venäjä myöntyy Yhdysvaltain vaatimuksiin entistä tiukemmasta päätöslauselmasta. -Jos asetarkastusten tekeminen tehokkaasti edellyttää uusia päätöslauselmia, olemme tietenkin valmiita harkitsemaan niitä, Ivanov muotoili.

Asetarkastajien johtajan Hans Blixin on määrä neuvotella huomenna YK:n turvallisuusneuvoston kanssa Irakin kanssa solmitusta sopimuksesta asetarkastajien paluusta Bagdadiin.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat