MTV Uutiset Saksassa: Yksi Stubbin vierailun Suomi-teema upposi isäntiin kuin kuuma veitsi voihin

Presidentti Stubb Berliinissä: Ukrainan rauhanfoorumi tärkein puheenaihe 3:15
Presidentti Stubb Berliinissä: Ukrainan rauhanfoorumi tärkein puheenaihe

Presidentti Alexander Stubbin vierailulla Berliinissä esillä ollut suomalainen turvallisuusmalli kiinnosti MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtajan mukaan Saksan johtoa kovasti.

Alexander Stubb tapasi Saksassa tänään keskiviikkona Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeierin ja liittokansleri Olaf Scholzin.

Stubbin mukaan suurimmat Ukrainaa koskevat keskustelut liittyivät presidentti Volodymyr Zelenskyin rauhanfoorumiin, josta Stubb keskusteli eilen Zelenskyin kanssa.

– Stubb korosti päivän aikana useaan otteeseen sitä, miten häntä on kismittänyt Saksan kansainvälisessä mediassa saama kritiikki Ukrainan aseavusta, vierailua seurannut MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja Janne Puumalainen kertoi Kymmenen uutisissa.

Stubbin mielestä esimerkiksi keskustelu tankeista on epärelevanttia ison kuvan kannalta. Stubb lisäsi, että myös Ukrainan presidentti on ollut tyytyväinen Saksan antamaan tukeen.

– Stubb korosti lisäksi sitä, että Saksa on Yhdysvaltojen jälkeen kuitenkin Ukrainan tärkein tukija ja maa, joka ehkä puhuu vähän mutta tekee paljon.

Turvallisuusmalli kiinnosti isäntiä

Stubb esitteli aamulla berliiniläisessä yliopistossa Suomen kokonaisturvallisuusmallia. Asia oli esillä myös Stubbin ja Scholzin ja Steinmeierin tapaamisissa.

Puumalaisen mukaan viesti tuntui uppoavan saksalaisiin "kuin kuuma veitsi voihin".

– Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, tapahtui jotain, mitä kutsutaan täällä termillä Zeitenwende, eli merkittävä täyskäännös tai käännekohta. Ja esimerkiksi Saksa alkoi panostaa puolustusvoimiinsa vahvasti.

– Nyt keskustelu on kääntynyt muuhun kriisiin varautumiseen, huoltovarmuuteen ja siviilipuolustuksen asioihin. Suomen pitkäjänteiset toimet huoltovarmuuden eteen, esimerkiksi väestönsuojat, kiinnostavat saksalaisia. Tämä nousi esiin myös Steinmeierin ja Scholzin kommenteissa.

Saksa haluaa oppia Suomelta

Liittokansleri Scholzin mukaan Saksa haluaa oppia Suomen kokemuksista Venäjän naapurina.

Scholz kertoi yhteisessä tiedotustilaisuudessa presidentti Stubbin kanssa, että Saksa on kiinnostunut Suomen toiminnasta siviilien suojelussa.

 

Lue myös:

    Uusimmat