Korjautitko iPhonesi ei valtuutetussa liikkeessä? Vikailmoitus voi tehdä laitteestasi käyttökelvottoman

Erikoinen vikailmoitus vaivaa useita iPhone-käyttäjiä, jotka ovat korjauttaneet puhelimensa kotinäppäimen muualla kuin Applen valtuuttamassa huoltoliikkeessä. ”Error 53” liittyy Touch ID -sormenjälkitunnistimella varustetun kotinäppäimen vaihtoon, ja jos virheilmoitus näytölle ilmestyy, on laite lopullisesti käyttökelvoton.

Brittiläinen The Guardian kertoo, kuinka freelancer-valokuvaaja Antonio Olmos oli ollut työmatkalla Makedoniassa, kun hänen puhelimensa putosi ja hajosi. Olmos kävi korjauttamassa puhelimen paikallisessa huoltoliikkeessä, jossa siihen vaihdettiin uusi näyttö ja kotinäppäin. Laite toimi remontin jälkeen moitteetta, mutta kun hän myöhemmin päivitti puhelimen käyttöjärjestelmän, ilmestyi näytölle vikailmoitus ja puhelin jumiutui. Olmos suuntasi puhelimen kanssa Apple-liikkeeseen, ja ainoa korjaus ongelmaan oli vaihtaapuhelin 270 punnalla (noin 355 euroa).

Ongelma liittyy sormenjälkitunnistimella varustettuun kotinäppäimeen ja iOS 9 -käyttöjärjestelmään. Jos kotinäppäin tai sen johtosarja on vaihdettu muualla kuin Applen valtuuttamassa huoltoliikkeessä tai joku niiden komponenteista on vaurioitunut, saattaa laite toimia ongelmitta siihen asti, että laitteeseen päivitetään iOS 9, jolloin virheilmoitus tulee, ja laite on jumissa. The Guardianin tavoittama Applen edustaja vetosi sormenjälkitunnistimen salaukseen, ja kertoi, että vain valtuutetussa huoltoliikkeessä voidaan varmistua, että uusi tunnistintoimii laitteen sormenjäljen salauksen kanssa.

The Guardianin artikkelissa kysytään, onko Applen käytäntö ristiriidassa kilpailusäädösten kanssa, sillä esimerkiksi autovalmistajat eivät voi vaatia, että niiden autoja huollettaisiin tai korjattaisiin vain merkin omissa korjaamoissa. Ongelmaa pahentaa vielä Applen käytäntö, jonka mukaan vioittuneita iPhoneja ei korjata, vaan ne vaihdetaan joko uusiin tai tehdashuollettuihin. Esimerkiksi iPhone 6:n tapauksessa kotinäppäimen vioittuminen tarkoittaa 321,40 euron laskua, kun ulkopuolinen huoltoyhtiö vaihtaisi kotinäppäimen noin sadalla eurolla.

Lue myös:

    Uusimmat