Britannia on virallisesti taantumassa – "Joulusaiturin budjetti varmistaa, ettei joulua peruta"

Britannian talous kuralla - kuinka mahdoton tehtävä uudella pääministerillä on? 8:23
Katso myös: Britannian talous kuralla – miten mahdoton tehtävä uudella pääministerillä on?

Britannian valtiovarainministeri Jeremy Hunt on julkistanut odotetun budjettinsa, joka piti sisällään yhteensä 55 miljardin punnan eli 63 miljardin euron säästöt ja verojen korotukset. Samaan aikaan hallitus joutui myöntämään, että Britannian talous oli virallisesti vajonnut taantumaan.

Englannin pankki oli jo aikaisemmin varoittanut, että edessä saattaa olla historiallisen pitkä lama, joka kestää ainakin vuoden 2024 puoliväliin saakka. Jeremy Huntin mukaan talouskasvun odotetaan kutistuvan ensi vuonna 1,4 prosenttia.

Hunt perusteli leikkauksia sillä, että kipeitä toimia tarvitaan talouden vakauttamiseksi viime aikojen myllerryksen jälkeen. 

Pahinta jälkeä taloudessa on tehnyt valtoimenaan laukkaava inflaatio, joka tuoreiden virallisten lukujen mukaan oli peräti 11 prosenttia, mikä on korkein luku maassa yli neljään vuosikymmeneen.

"Joulusaiturin budjetti varmistaa, ettei joulua peruta"

Lisää veroja on tulossa niin yksityisille veronmaksajille kuin myös esimerkiksi energiayhtiöille korotetun niin sanotun windfall-veron muodossa. 

Valtiovarainministerin mukaan aivan pelkkää kurjuutta ei sentään ole jaossa, sillä terveydenhuoltoon, työttömyyskorvauksiin ja eläkkeisiin on Huntin mukaan luvassa korotuksia, jotka ovat lähes inflaation suuruisia. 

Myös minimipalkkoja nostetaan.

Hunt, joka on verrannut itseään Charles Dickensin joulutarinan saituriin Ebenezer Scroogeen, väitti tuoreen budjettinsa varmistavan sen "ettei joulua koskaan jouduta peruuttamaan".

– Maailmanlaajuiseen odottamattomaan vastatuuleen joutuneet perheet, eläkeläiset, yritykset, opettajat, sairaanhoitajat ja monet muut ovat huolissaan tulevaisuudestaan. Niinpä olemme tänään julkistaneet suunnitelman, jolla elinkustannuksia koskeva kriisi voitetaan, minkä jälkeen voimme rakentaa taloutemme uudelleen, Hunt ylpeili.

Oppositiossa oleva työväenpuolue ei ollut yhtä varma asiasta.

– Konservativiit ovat tuhonneet taloutemme, luopuneet kasvun tavoittelusta ja saaneet inflaation räjähtämään. Ja kuten aina, tavalliset työssäkäyvät ihmiset saavat maksaa sen, työväenpuolueen edustaja Rachel Reeves sanoi. 

Lue myös:

    Uusimmat