Influenssarokotteita on tilattu Suomeen ennätysmäärä – ylilääkärin mukaan rokotteen teho on yhä "arpapeliä"

Influenssarokotteita on tilattu Suomeen ennätysmäärä – tuleva influenssakausi on vielä täysi arvoitus 2:01
Katso Seitsemän uutisten raportti influenssatilanteesta!

THL:n mukaan tuleva influenssakausi on vielä täysi arvoitus, sillä viime vuonna koronarajoitukset estivät virusta leviämästä.

Ylilääkäri Hanna Nohynekin mukaan koronarajoitustoimien purkaminen ja matkustuksen alkaminen levittävät influenssavirusta.

– Todennäköisesti influenssakin lähtee liikenteeseen. Tuleeko virus aikaisin vai tuleeko se niin, että meillä on epidemiakäyrät koholla vuodenvaihteen jälkeen, niin sitä ei vielä tiedä, sanoo Nohynek.

Suomeen on tilattu tänä vuonna ennätysmäärä influenssarokotteita – peräti kaksi miljoonaa rokotetta, sillä viime vuonna rokotteet loppuivat kesken.

Rokotteita otettiin viime vuonna tavallista enemmän, kun tutkimuksissa selvisi, että influenssan ja koronataudin samanaikainen sairastaminen johtaa selvästi huomattavasti vakavampaan sairastumiseen.

Influenssa- ja koronarokote voidaan pistää samalla kertaa

Nohynekin mukaan influenssarokotteen sisältö on lyöty lukkoon WHO:ssa jo helmikuussa. 

– Rokotteen teho on kysymysmerkki. Nyt on ollut vähän virusta käytettävissä, siksi sisältö on arpapeliä ja se, tuleeko niistä viruksista valtavirus. Meille tulee yleensä a-virus tulee ensin ja sitten b-virus. Mikä virus on ja mikä on valtavirus, siitä voidaan sitten ennustaa, kuinka vakava influenssakausi on tulossa, sanoo Nohynek.

THL:n asiantuntijan mukaan kolmas tehosterokotus ja influenssarokotus voidaan pistää samalla kerralla.

Influenssarokotteet toimitetaan kuntiin jo syys-lokakuussa, mutta rokotukset käynnistyvät tavallisesti vasta marraskuussa.

Lue myös:

    Uusimmat