Mainos

Influenssarokote ei tehoa nyt kiertävään B-virukseen: Viime kevään arvio meni pieleen

Influenssarokotteen ottaneiden harmiksi kansallisen rokoteohjelman rokote ei suojaa ainakaan tällä hetkellä eniten esiintyvää influenssavirusta vastaan. Syynä on viime vuoden helmikuussa Maailman terveysjärjestön pieleen mennyt arvio.

Maailman terveysjärjestö arvioi viime kevättalvella, että tänä vuonna B-tyypin influenssaviruksista Victoria-haaran virus tulee leviämään ja tartuttamaan ihmisiä Yamagata-viruksen sijaan. Jos arvio olisi ollut toinen, Suomen influenssarokote saattaisi nyt olla tehokkaampi.

Julkisessa terveydenhuollossa tarjotaan tällä hetkellä kolmivalenttista influenssarokotetta, joka suojaa B-tyypin influenssaviruksista vain Victoriaa vastaan.

– Ennusteena oli kansainvälisten influenssan seurantatietojen perusteella, että B/Victoria olisi B/Yamagataa yleisempi. Siksi Suomen rokotusohjelmassa käytetyssä rokotteessa on suojaa tätä B/Victoria-haaran viruksia vastaan, ylilääkäri Hanna Nohynek Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kertoo.

Tällä hetkellä Suomessa on varmistettu A-influenssaa 653 kappaletta ja B-influenssaa 1374 kappaletta.

Yksityiseltä saa nelivalenttisen rokotteen

Yksityisessä terveydenhuollossa on mahdollista ottaa nelivalenttinen rokote, joka suojaa myös nyt esiintyvää B/Yamagata-virusta vastaan.

Julkisessa terveydenhuollossa tämä ei ole mahdollista, koska tällä hetkellä voimassa oleva hankintasopimus sitoo hankkimaan kolmivalenttisen rokotteen.

– Jos olisimme halunneet pistettävän nelivalenttisen rokotteen, se olisi käytännössä tarkoittanut sitä, että meidän olisi pitänyt tehdä ylimääräinen suorahankinta, jolloin meillä olisi ollut 1,7 miljoonaa annosta kolmivalenttista rokotetta ja tietty määrä nelivalenttista, Nohynek selventää.

Kun kilpailutus viimeksi tehtiin, nelivalenttisella pistettävällä rokotteella ei ollut myyntilupaa Euroopan Unionin markkina-alueella eivätkä valmistajat voineet osallistua sillä hankintakilpailuun. Seuraava hankintakilpailu järjestetään ensi vuoden alussa.

Rokotteen suojaavuus voi vielä muuttua

Nohynek muistuttaa, että vaikka tällä hetkellä Suomessa esiintyykin eniten B-tyypin virusta, tilanne voi vielä muuttua. Toista tällä hetkellä esiintyvää virusmuotoa, AH3N2-virusta, vastaan rokote tehoaa. Tällä hetkellä kolmasosa todetuista influenssatapauksista on tätä virustyyppiä. Myös B/Yamagata-virus saattaa rauhoittua influenssakauden edetessä.

– Tautien esiintyvyyden ennustaminen on kuin katsoisi kristallipalloon, Nohynek kuvailee.

Influenssarokotteen todennäköisesti alentunut teho on kuitenkin myös THL:n mielestä huolestuttava.

– Kun rokote on kansallisessa rokotusohjelmassa, kaikki toivovat, että siitä olisi suurin mahdollinen terveyshyöty suhteessa hintaan.

Influenssalle kaikkein haavoittuvaisimpia ovat ihmisryhmät, joiden oma immuunisuoja on heikompi tai joilla on vaara sairastua influenssan jälkitautiin, kuten keuhkokuumeeseen tai sydäninfarktiin.

– Esimerkiksi 65-vuotta täyttäneillä ikä kasvattaa alttiutta saada vakava influenssa.

Influenssarokotetta suositellaan ikäihmisten lisäksi esimerkiksi muille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville, raskaana oleville, varusmiehille, terveydenhuollon ammattilaisille ja 6-35 kuukauden ikäisille lapsille.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja