Influenssalääkkeet lyhentävät oireiden kestoa – tämä on hyvä valinta useimmille

WHO: Näin influenssa leviää 1:29
Katso Maailman terveysjärjestön video: Näin influenssa leviää.

Influenssan hoidossa käytettävät lääkkeet ovat kaikki suurin piirtein saman tehoisia, mutta joitain eroja näyttäisi olevan. Tuoreen tutkimuskatsauksen perusteella tsanamiviiri lyhentää oireiden kestoa eniten ja baloksaviirilla hoidetuilla on vähiten influenssaan liittyviä komplikaatioita.

Katsaus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä, ja siinä analysoitiin 26 satunnaistetun ja lumekontrolloidun tutkimuksen aineistoja. Tutkimuksissa selvitettiin tsanamiviirin, oseltamiviirin, laninamiviirin, peramiviirin ja baloksaviirin tehoa influenssan hoidossa.

Influenssalääkkeet lyhentävät oireiden kestoa noin 1–1,5 vuorokautta, joten käytännössä nyt havaitut erot oireiden lyhentymisessä eivät ole kovin suuria. Lääkkeiden hyödyllisyyttä rajoittaa myös se, että lääkitys pitäisi aloittaa mahdollisimman pian sairastumisen jälkeen, mutta potilaat harvoin hakeutuvat lääkäriin heti influenssan alussa.

Tulokset vahvistavat näyttöä nykyisten influenssalääkkeiden tehosta ja osoittavat tsanamiviirin olevan todennäköisesti hyvä valinta useimmille. Baloksaviiria kannattaa käyttää potilailla, joiden arvellaan olevan suurentuneessa komplikaatioiden vaarassa.

Tutkimuksiin osallistui lähes 12 000 potilasta.

Copyright Duodecim 2021. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat