Mainos

Influenssakausi lähestyy – muista suojautua!

Talvisin leviävä influenssavirus on vaarallinen etenkin riskiryhmillä, kuten iäkkäillä. Influenssavirus voi johtaa myös vakaviin jälkitauteihin, mm. pneumokokkibakteerin aiheuttamaan keuhkokuumeeseen. Infektiolääkärin mukaan suojautuessa on hyvä muistaa huolellinen käsihygienia ja myös rokottautuminen.

Muistilista: Miten suojautua influenssalta ja pneumokokkitaudeilta?

1. Muista säännöllinen käsienpesu

2. Käsidesi on helppo tapa varmistaa käsihygienia tilanteessa, jossa juoksevaa vettä ja saippuaa ei ole saatavilla

3. Tupakointi ja runsas alkoholinkäyttö lisäävät sairastumisriskiä

4. Vältä ruuhkaisia paikkoja, jos mahdollista

5. Influenssarokotus uusitaan vuosittain 

6. Pneumokokkirokote otetaan yleisimmin vain kerran

Influenssakausi kestää Suomessa perinteisesti marraskuusta helmikuun loppuun. Talvikuukausien epidemialle on monta syytä.

– Influenssavirus iskee etenkin talvikuukausina, koska se viihtyy paremmin matalissa lämpötiloissa. Kun lämpötila laskee sekä ulkona että hengitysteissä, virus lisääntyy ja leviää helpommin. Lisäksi ihmiset ovat tiiviimmässä kontaktissa toisiinsa kuin kesällä. Koulut, päiväkodit ja työpaikat ovat täynnä ihmisiä, mikä mahdollistaa leviämisen, Porvoon sairaalan infektiolääkäri Peter Klemets toteaa.

Influenssa leviää erityisen herkästi riskiryhmissä, kun vastustuskyky on heikentynyt. Riskiryhmiin kuuluvat yli 65-vuotiaat sekä esimerkiksi syöpä- tai keuhkosairaudesta kärsivät. Riskiryhmissä taudin sairastaminen on usein rankempi koettelemus keholle kuin perusterveillä potilailla.

Influenssan yhteydessä leviää myös keuhkokuumetta aiheuttava pneumokokkibakteeri. Sairastettu influenssa vaurioittaa hengitysteiden limakalvoja, joissa pneumokokki pääsee leviämään.

Vuosittainen influenssarokotus antaa täsmäsuojan

Koulussa tai työpaikalla tarttunut influenssavirus leviää helposti myös kotona perheenjäsenten keskuudessa. Pisaratartuntana tarttuvalta virukselta suojautuessa tulee muistaa hyvä käsihygienia ja terveelliset elintavat. Suojaa antaa myös vuosittain päivittyvä influenssarokotus.

Rokottautumalla voi suojautua myös pneumokokkia vastaan. Pneumokokkirokote otetaan yleisimmin vain kerran.

Infektiolääkärin mukaan influenssavirusta vastaan kannattaa suojautua. Rokotus vaikuttaa influenssasuojaan muutamassa viikossa. Sama pätee pneumokokkirokotukseen: suoja kehittyy parissa viikossa.

– Sekä influenssaviruksen että pneumokokkibakteerin osalta suoja tulee muutamissa viikoissa. Rokottautumisaktiivisuudessa olisi toivomisen varaa etenkin iäkkäiden osalta. Heistä vain noin 40 prosenttia ottaa kausi-influenssarokotteen vuosittain, Klemets harmittelee.

– Influenssarokotuksiin liittyy usein harhaluulo, että rokotus antaa varman suojan niin sanottua flunssaa vastaan. Vastaanotolle saattaa tulla pettynyt nuhakuumeeseen sairastunut potilas, joka oletti saavansa täydellisen suojan. Influenssarokote antaa suojan nimenomaan influenssaa, ei nuhakuumetta vastaan, Klemets muistuttaa.

Influenssa eroaa kuitenkin nuhakuumeesta rajumman luonteensa ja pidemmän toipumisaikansa vuoksi. Sen oireita ovat esimerkiksi äkillisesti nouseva korkea kuume, lihaskivut ja ylähengitystien oireet.

Rokottautumisesta influenssaa ja pneumokokkia vastaan kannattaa keskustella lääkärin kanssa. Jos lääkäri katsoo rokottautumisen aiheelliseksi, voit käydä apteekissa lunastamassa reseptin ja varata ajan rokottautumiseen terveydenhoitajalta.

Lue lisää pneumokokkibakteerista ja suojautumisesta:

 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja