Influenssa jyllää yhä Suomessa – kannattaako rokotetta enää ottaa?

6:40

Influenssakausi on Suomessa edelleen käynnissä. THL:n ylilääkäri kertoi keskiviikkoaamuna Huomenta Suomessa, että rokotteen ottaminen kannattaa vielä näin helmikuun loppupuolellakin.

– Varsinais-Suomi on hyvin korkean (influenssa)aktiivisuuden aluetta. Siitä eteenpäin kun mennään Vakka-Suomeen, sieltä tulee lisää korkeaa aktiivisuutta. Lapissa ja Pohjois-Savossa ollaan myöskin hyvin korkealla. Kyllä se näyttää menevän läpi Suomen tällä hetkellä, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoi lähetyksessä influenssan tämän hetkisestä levinnäisyydestä.

Alueellisiin eroihin vaikuttaa esimerkiksi se, kuinka moni lähtee oireiden takia lääkäriin ja tehdäänkö potilaalle influenssadiagnoosiin vaadittavat kokeet.

Nohynek sanoo, että rokotteen ottaminen on edelleen kannattavaa eikä liian myöhäistä.

– Tällä hetkellä meillä kiertää neljää erilaista virusta. Jos olet jo yhden influenssan sairastanut, riski on vielä sairastua toiseen. Jos olet sairastanut A:n, voit sairastaa vielä B:n ja päinvastoin, Nohynek sanoo.

Keskimäärin influenssarokotteen ottaa puolet yli 65-vuotiaista, neljännes 6–35 kuukauden ikäisistä lapsista ja noin kymmenen prosenttia perusterveistä aikuisista.

Milloin flunssaoireiden takia pitää lähteä lääkäriin? Miten erottaa influenssan ja flunssan? Millaisia jälkitauteja influenssassa on? Miten influenssaan sairastumista voi ehkäistä? Katso koko video ylhäältä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja