Infektioylilääkäri Asko Järvinen näkee liikkumisrajoitukset ennenaikaisina: "Uudenmaan alueella nousukulma näyttäisi tasaantuneen"

HUS:n Asko Järvinen pitää mahdollisia liikkumisrajoituksia ennenaikaisina 3:31
Mitä suurena uhkana Järvinen pitää Etelä-Afrikan virusmuunnoksen leviämistä rajoilta? Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Asko Järvisen mukaan liikkumisrajoitusten suhteen voisi vieä hieman odottaa.

Hallitus neuvottelee tänään alueellisista liikkumisrajoituksista ja maskipakosta, koska nykyiset rajoitukset eivät hillitse riittävästi koronaviruksen leviämistä.

Järvisen mukaan tällä hetkellä on haastavaa tehdä päätöksiä liikkumisrajoituksista.

– Näyttäisi siltä, että ainakin Uudenmaan alueella nyt olisi nousukulma tasaantunut. Viime viikolla tartuntojen määrä oli suurin piirtein sama, kuin sitä edellisellä viikolla.

Riittävätkö nämä rajoitukset siihen, että päästäisiin alempiin lukemiin. Infektioylilääkärin mukaan kukaan ei siihen osaa vielä vastata.

Se on kuitenkin selvää, että liian tartuntaluvut ovat liian korkeat.

– Tästä ei saisi enää ylöspäin mennä.

Mitä tulee liikkumisrajoitusten ajankohtaan, niin Järvinen malttaisi vielä hetken.

– Itse ehkä hieman katsoisin vielä, että ollaanko kääntymässä nyt alaspäin. Meneekö tämä nyt kuriin, kun ollaan näin tasaisissa lukemissa, mutta ei sitä tietysti kauhean pitkäänkään voi katsoa.

Liikkumisrajoituksilla "jonkinnäköinen" vaikutus

Järvinen uskoo, että tehokkaammilla lisärajoituksilla olisi jonkinnäköinen vaikutus tartuntoihin.

– Kysymyshän on siitä, että saadaan ihmisten välisiä kontakteja vähennettyä ja kun se tehdään hankalemmaksi, todennäköisesti tartuntamäärät laskisivat.

Käytännössä kestäisi muutaman viikon, ennen kuin olisi nähtävillä, miten hyvin uudet rajoitukset tehoavat.

Rokotusjärjestyksen muuttaminen ei toisi nopeaa helpotusta

– Rokotusjärjestys ei tällä hetkellä kyllä muuta näitä epidemialukuja. Sen verran vähäisiä ovat ne viikoittaiset rokotusmäärät kokonaisuutta katsoen. Sillä suojataan lähinnä riskiryhmiä.

Vaikka rokotusjärjestyksen muuttaminen ei nyt olisi ajankohtainen, on sitä syytä miettiä jatkoa ajatellen.

– Ehkä ihmisten yksilöllisen riskitason kannalta olisi järkevämpää rokottaa enemmän siellä, missä tautia on enemmän, jos tilanne maan sisällä säilyy hyvin erilaisena.

Miten suurena uhkana Järvinen pitää Etelä-Afrikan virusmuunnoksen leviämistä rajoilta? Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta. 

Lue myös:

    Uusimmat